Методи за подобряване на концентрацията и усилване на волята

esen

esen

– Всяка вечер, преди да си легнете, ще седнете на стол близо до масата, ръцете ще си поставите на масата, ще застанете тихо и спокойно и с отворени очи за десет минути ще концентрирате мисълта си. През това време няма да движите нито очите си, нито ръцете си, нито краката си – ще бъдете съвършено неподвижни. Докато трае упражнението, тук-там по тялото, по лицето, по ръцете, по краката, по носа ще усетите, като че нещо ви хапе, щипе, но ще се владеете, няма да се почесвате. Щипанията по тялото се дължат на временното спиране на нервната енергия. Те представляват малки електрически експлозии, които стават в нервната система. Най-малкото помръдване показва, че нямате воля. Чрез това упражнение ще усилите волята си.

– Вземете два предмета в ръцете си и ги насочете един срещу друг. Концентрирайте мисълта си в точката, където тези предмети се допират и след време ще видите, че от това място се явява малка искрица. Ако не успеете от първия път, правете опита, докато успеете. Колкото по-бързо произведете искрата, толкова мисълта ви е по-силно концентрирана. Друг опит: насочете двата си показалеца един срещу друг, без да се допират, и концентрирайте мисълта си към тях. След известно време ще видите , че от това място излиза светлинка. Правете опита вечер, за да забележите светлинката.

– За сила на мисълта: Опънете един тънък конец между две пръчици и се опитайте чрез силата на мисълта си да го скъсате. Ако можете да скъсате конеца, вие можете да насочвате мисълта си, където искате, като творческа сила.

– Когато желаете да разберете колко е часът, не поглеждайте часовника, а се концентрирайте и вие определете колко е. Записвайте в една тетрадка вие колко сте определили и в действителност колко е часът. Това го правете сутрин, обед и вечер.

Упражнение метод за концентриране.
Сега ще ви дам едно упражнение, което трябва да правите три пъти на ден: сутрин, на обед и вечер преди лягане. Ръцете – напред в хоризонтално положение с длани надолу към земята. Двата палеца и двата показалеца се докосват така, че да образуват красив триъгълник. След това бавно разтваряне на ръцете настрани, при което се образува полукръг. Дланите на ръцете се обръщат нагоре. Бавно свиване на ръцете до лактите. Първите три пръста на ръцете хващат най-горната част на ухото. Палецът остава отпред, а другите два пръста отзад. Тези три пръста се движат по ръба на ухото до долната му част. При това движение палецът върви по ръба на ухото, показалецът – по задната част на ухото, а средният пръст – по предната му страна. След това ръцете се изправят напред хоризонтално. Това упражнение ще се прави десет пъти наред, след което ръцете се спускат надолу до положение върхът на показалеца да е допрян до върха на палеца. Всяка ръка – самостоятелно.
Като хванете горната част на ухото си, с това се създава във вас малък морален импулс. Долната част на ухото има отношение към човешкия стомах. Ще наблюдавате какъв резултат ще произведе упражнението върху вашите мисли, чувства и действия. Като правите упражнението, ще седнете, ще запазите пълно спокойствие, ще издадете гърдите си напред. През всичкото време на упражнението умът ви трябва да бъде съсредоточен и да следи движението на ръцете. Смисълът на упражнението се заключава в това именно – умът да се концентрира, да следи движението на ръцете. Това концентриране е лесно, понеже умът минава от физическия към Астралния свят. По-горе от Астралния свят не отива. Ако умът отиде в по-отвлечен свят, няма да можете изведнъж при това упражнение, както и при всички други, добре да отбелязвате състоянията, при които се намирате.
Като правите упражнението, ще гледате никой да не ви вижда. Това упражнение ще ви научи да се концентрирате, да бъдете послушни.
Като правите упражнението, ще дишате дълбоко, за да приемете от животворната прана. Праната бива физическа, сърдечна и умствена. И с трите пръста се проектират три течения на прана. Едното състояние засяга Умствения свят, другото – физическия, а което минава по средата между двете засяга Сърдечния, т.е. Астралния свят. Без прана мисълта не може да се образува, без прана чувствата не могат да се проявят и най-после без прана волята не може да действа.

Източник:
подбрани упражнения от лекции на Учителя Беинса Дуно – от тук


снимка:
Михаил Георгиев

Sred muglata
Умствени упражнения

Упражнение за различаване и анализ на мислите и чувствата, техният произход, полярност, значение, съответствие с метеорологичните условия и други – 1 част

  Упражнение за различаване и анализ на мислите и чувствата, техният произход, полярност, значение, съответствие с метеорологичните условия и други – 1 част     В продължение на една седмица, като ставате от сън, записвайте първата мисъл, която е минала през ума ви. След това можете да пристъпите към дневната си работа. За да използвате […]

Прочети още »
Ledeni biseri
Умствени упражнения

Упражнения за придобиване на търпение

Кое е основното за живота ви? Какво трябва да придобиете през тази година? Търпение. Желая на всинца ви да придобиете търпение, защото то представлява гръбнака в човека. Както знаете, хората спадат към гръбначните животни. Тази година, 26-та, трябва да се отбележи с придобиване на търпение, което да служи във вечността като стълб на живота. За […]

Прочети още »
Esen
Умствени упражнения

Упражнения с медитация от Учителя

Искате ли да се освободите от своите вътрешни противоречия, вие трябва съвършено да отпуснете мускулите си, да разслабите всички връзки на тялото си, да дойдете до положение като че всичко сте уредили и след това да се предадете на дълбоко размишление. Само така ще изпитате пълна почивка. При това положение вие не трябва да се […]

Прочети още »