Протестите срещу шистовия газ продължават

Protest protiv prouchvaneto i dobiva na shistov gaz - 14.01.2012

Protest protiv prouchvaneto i dobiva na shistov gaz - 14.01.2012

Въпреки решението на управляващите да въведат пълна забрана върху добива и проучванията на шистов газ у нас, протестите срещу тях продължават. Поредният ще се проведе от 18 ч. в сряда. „Не вярваме на обещанията на правителството, че метода на хидравличния удар няма да бъде използван. Ще продължаваме докато забраната не бъде наложена“, обяви пред BNews Bорислав Сандов от Гражданската инициатива срещу проучването и добива на шистов газ. Той определи като манипулативно проучването, според което 75% от българите са съгласни да има такъв добив в България.

– Каква е равносметката след Националния протест срещу проучването и добива на шистов газ? Знаем, че той се проведе на много места в страната и бе подкрепен от наши сънародници в чужбина.

Действително, това беше една кулминация на половингодишната ни кампания, която водим от страна на гражданска инициатива, сформирана най-вече в социалните мрежи.

Между 5 и 15 … хиляди се събраха на протест,

14 града в България се включиха както и българи в Лондон и в Копенхаген. Във вторник в Париж също се събират българи като част от този голям Национален протест на 14 януари.
Мисля, че хората, които дойдоха, показаха много силен заряд и готовност да бранят основните ресурси за своето бъдеще – водата, природата и земята. Много категорично, без никакво разфокусиране през цялото време.
Говорим си за шистовия газ, за технологията, която единствено се използва при проучването и неговия добив – фракинг. На български още няма превод, но го наричаме хидравлично разбиване или хидравличен удар. Представлява процес на силно нагнетяване под голямо налягане на вода, пясък и коктейл от много на брой химикали, които са много опасни за околната среда и за здравето на хората.

Това са все факти, които са документирани на различни места по света, доказани в държавни доклади и от държавни комисии, включително от научни експертни съвети –

все факти, които трябва да ни дадат сигнал, че по никакъв начин не бива да експериментираме с подобно нещо. Не може да си позволим в земетръсна зона да осъществяваме какъвто и да е процес, който може да предизвика земетресения.
От друга страна, при нашата специфика на гъстоселищна мрежа, при спецификата на водните ни ресурси, може да се застраши здравето на над 1 млн. души, които живеят в района на Варна, Добрич, Шумен, Силистра, на Добруджа, на Северното Черноморие и части от Лудогорието. Те ползват един-единствен източник за вода – подземно езеро, разпростиращо се на площ от 13 000 кв. км на територията на България. Замърсяване от едната му страна, може да доведе до замърсяване на цялото езеро. И не може по никакъв начин да бъде пречиствано, защото това е вода под земята. Освен това, не знам дали има технология за очистване на водата от тези химикали.

Protest protiv prouchvaneto i dobiva na shistov gaz - 14.01.2012


– Получихте уверения от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че ще бъде наложен мораторуим над добива на шистов газ. Какво реално обаче се случи?

Доста инфарктно беше заседанието на комисията, въпреки уверенията, които имахме на един предварителен етап от заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ, който е и заместник-председател на същата тази парламентарна икономическа комисия, както и от председателя на Народното събрание.

Нашите точки бяха добавени с една от тяхна страна, която обезсмисля тези 10 точки. Това предизвика у нас силен гняв и даже обида, още повече, когато се посоли с квалификациите, които отправи министър Трайков към нас –

че сме повлияни от чужди интереси, че нямаме реални аргументи, че боравим само с информация от недостоверни източници. Аз мисля, че зад информацията, с която ние боравим, стоят реални факти, реални научни институти, реални държавни агенции. Това, което обаче от тяхна страна липсва, е какъвто и да било официален документ. Не можем шест месеца да си говорим за шистов газ, за хидравлично разбиване и двата термина да отсъстват от българското законодателство. Няма никаква регулация върху тях.

– Именно министър Трайков съобщи, че ще бъде наложена забрана на „Шеврон“ за използване на метода на хидравличния удар за добив на шистов газ у нас. Вярвате ли на подобно обещание или протестите ще продължат?

Протест ще има при всички положения. Афектирани от снощната реакция, и поради близостта ни с групите природозащитници, които  протестират срещу промените в Закона за горите, ние решихме да се включим в техния протест. Така протестът стана общ.

Отново говорим за обещание, което не е изпълнено.

В същия момент, дойде това обещание от министър Трайков, дойде обещание от министър-председателя, че ще бъде наложена пълна забрана, даже не и мораториум. По-разумният вариант бе да се въведе мораториум, до момента, в който влезе Закона за забрана. Докато виждаме опит за измъкване, искаме не мораторуим, а директно решение за забрана, което идва от Народното събрание и което може да бъде отменено само с решение на Народното събрание.

Протестът срещу проучването и добива на шистов газ и срещу промените в Закона за горите ще се проведе на 18 януари от 18ч. Сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий (Попа).

Protest protiv prouchvaneto i dobiva na shistov gaz - 14.01.2012
Автор на снимките: Михаил Георгиев


Автор:
Десислава Пътева

Източник: http://www.bnews.bg/article-42263

Dar Znanie :)
Новини

„Изпълване със Сила и Живот чрез прилагане на знания от Природата и физиологията на човешкото тяло“ (Семинар)

„Изпълване със Сила и Живот чрез прилагане на знания от Природата и физиологията на човешкото тяло“ (Семинар)     Привет, приятели 🙂   Имаме радостта да ви поканим на два лекционно-практически дни, отнасящи се до човешкото физическо и духовно здраве и себепознание. Дати и часове: 07 март – 17:45 – 20:30 ч  и  08 март […]

Прочети още »
"Prenatalno vuzpitanie"
Новини

„Проява на Волята“ – 08.02.2014 год. – „Моделиране на себе си”

„Проява на Волята“   Арт-сесии „Моделиране на себе си”   изкуство за вътрешен баланс, себепознание и разкриване на творческия потенциал чрез работа с глина, бои, моливи и други материали     На 8-ми февруари, събота от 13:00 до 16:00 часа предстои провеждането на занятие от цикъла от седем Арт-сесии, посветени на изследване на темите на […]

Прочети още »
"Modelirane na sebe si"
Новини

Арт-сесии „Моделиране на себе си“ през 2014 год., София

„МОДЕЛИРАНЕ НА СЕБЕ СИ“   ЦИКЪЛ ОТ 7 АРТ-СЕСИИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА БАЛАНС, СЕБЕПОЗНАНИЕ И РАЗКРИВАНЕ НА ВЪТРЕШНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЧРЕЗ РАБОТА С ГЛИНА, БОИ, МОЛИВИ, ПАСТЕЛИ И ДРУГИ МАТЕРИАЛИ 26 ОКТОМВРИ, 2013 – ЮНИ, 2014 г.     ПРЕДСТАВЯНЕ Арт-сесиите „Моделиране на себе си” си поставят две основни задачи: – терапевтична – освобождаване на определени […]

Прочети още »