Шистов газ

voden raztvor ot dobiva na shistov daz


Какво е шистов газ?

 • природен газ, който се добива от шистите на дълбочина между 3,5 – 6км (за България);
 • шистовият газ се е превърнал във важен източник на газ за САЩ през последното десетилетие;
 • анализи показват, че шистовият газ ще се превърне в половината от целия добив на природен газ за Северна Америка до 2020;
 • прогнозите са, че шистовият газ ще разшири енергийните запаси в световен мащаб и ще премахне монопола на Русия и Персийския залив.

karta na zalejite na shistov gaz

Как се добива шистов газ?

 • Пробиват се шистовите скали на дълбочина от 2,5 до 5км.
 • Подготвя се воден разтвор от около 18 милиона литра вода, пясък и неизвестен брой химикали (според някои проучвания броя на химикалите е около 600).
 • Водния разтвор се излива в шахтата под огромно налягане – известно като „хидравличен удар“.
 • От създалото се налягане шистовите скали се напукват, пясъкът държи тези пукнатини отворени, докато химикалите и газа, които се съдържат в скалите започват да излизат.
 • Освободеният газ излиза на повърхността и бива пренесен в цистерни, където продължава неговата обработка.
 • Водата служила за разпукване на скалите се извлича от шахтата и се пренася в кладенец, а след това към пречиствателна станция.

dobiv na shistov gaz

Какви са последиците от добива на шистов газ?

 • Около половината от водния разтвор на химикали и пясък остава в шахтата, където поради различни геоложки причини (големи пукнатини в скалите, разрушаване на циментовата стена на кладенеца) могат да достигнат почвата и подземните водни запаси от питейна вода, която води до трайно увреждане на почвите и водите.
 • Извлечената част от водната смес (която вече може да съдържа и радиоактивни елементи и още химикали попаднали там от самите шистови скали) престоява в кладенец, където очаква извозване към пречиствателна станция, но междувременно се изпарява и замърсява въздуха с незнайни химикали.
 • Част от добития газ бива директно изпуснат в атмосферата (не винаги умишлено) „допринасяйки“ в огромни количества за парниковия ефект.
 • В зависимост от региона, процесът на „хидравличен удар“ може да доведе до локална сеизмична активност (за това бе преустановен във Великобритания).
 • Използваните химикали се пазят в корпоративна тайна, но според разследвания са открити около 600 различни химикала, сред които и токсични такива.
 • Според последни проучвания шистовия газ допринася много повече за парниковия ефект от колкото конвенционалния земен газ, петрола или въглищата.
 • Въпреки първоначалното убеждение, че шистовият газ ще бъде по-евтин от конвенционалния се оказва, че добивът на шистов газ е по-скъп.
 • Няма ясни правила и закони, които да следят и регулират добива на шистов газ.


voden raztvor ot dobiva na shistov daz


stanciq za dobiv

kladenec, kudeto vodniq raztvor ochakva izpolzvane

otpaduchni vodi ot hidravlichniq udar

'piteina' voda, pulna s metan

'piteina voda' negodna za piene v blizost do stanciq za dobiv na shistov gaz
 

Източник:
http://shalegas-bg.eu/2011/07/30/%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B7/


Може да помогнете като
информирате близки и приятели какво представлява добивът и проучването на шистов газ, как това влияе на хората и околната среда в региона, какви са загубите и опасностите от тази дейност.
Бъдете активни, имайте мнение по въпроса, защото добиването на шистов газ ще бъде пагубно не само за определения регион на добив, но и за цяла България. Обединени можем да попречим това да се случи!
Нека да запазим България чиста и красива. Добиването на шистов газ не е решение на енергийните проблеми, които има нашата или други страни. Усилията ни трябва да са насочени към чистата енергия, устойчивия туризъм, био земеделието, духовното ни развитие и Любовта ни към всичко сътворено.

Филмът Газланд/GasLand ( 2010 ), режисьоран от Джош Фокс, разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората.
Може да гледате част от филма тук или да си изтеглите целия филм.

 

Допълнителни материали :

http://amigov.wordpress.com/
http://www.dw-world.de/

Начало


http://slivendnesiutre.wordpress.com/
http://www.gaslandthemovie.com/
http://www.earthworksaction.org/issues/detail/hydraulic_fracturing_101

 

Dar Znanie :)
Новини

„Изпълване със Сила и Живот чрез прилагане на знания от Природата и физиологията на човешкото тяло“ (Семинар)

„Изпълване със Сила и Живот чрез прилагане на знания от Природата и физиологията на човешкото тяло“ (Семинар)     Привет, приятели 🙂   Имаме радостта да ви поканим на два лекционно-практически дни, отнасящи се до човешкото физическо и духовно здраве и себепознание. Дати и часове: 07 март – 17:45 – 20:30 ч  и  08 март […]

Прочети още »
"Prenatalno vuzpitanie"
Новини

„Проява на Волята“ – 08.02.2014 год. – „Моделиране на себе си”

„Проява на Волята“   Арт-сесии „Моделиране на себе си”   изкуство за вътрешен баланс, себепознание и разкриване на творческия потенциал чрез работа с глина, бои, моливи и други материали     На 8-ми февруари, събота от 13:00 до 16:00 часа предстои провеждането на занятие от цикъла от седем Арт-сесии, посветени на изследване на темите на […]

Прочети още »
"Modelirane na sebe si"
Новини

Арт-сесии „Моделиране на себе си“ през 2014 год., София

„МОДЕЛИРАНЕ НА СЕБЕ СИ“   ЦИКЪЛ ОТ 7 АРТ-СЕСИИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА БАЛАНС, СЕБЕПОЗНАНИЕ И РАЗКРИВАНЕ НА ВЪТРЕШНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЧРЕЗ РАБОТА С ГЛИНА, БОИ, МОЛИВИ, ПАСТЕЛИ И ДРУГИ МАТЕРИАЛИ 26 ОКТОМВРИ, 2013 – ЮНИ, 2014 г.     ПРЕДСТАВЯНЕ Арт-сесиите „Моделиране на себе си” си поставят две основни задачи: – терапевтична – освобождаване на определени […]

Прочети още »