Дивият ( конски ) кестен – акумулатор на Слънце и живот

div kesten

div kesten

Дивият кестен (Aesculus hippocastanum L.) – и по-точно плодът му – бе на голяма почит от Лечителя Петър Димков: той носеше в джобовете си 2-3 кестена, така че винаги „пипаше“ малката лъскава, твърда топчица. Понякога го вадеше и после – пъхаше обратно. Убеден бе, че поставе там, кестенът излъчва с нищо несравнима енергия, която влияе особено благоприятно върху ставите, сухожилията и мускулатурата. Смяташе, че с 2-3 кестена предпазва себе си и ставите си от ревматични поражения и запазва подвижността им. И наистина, пръстите му бяха пъргави, „подвижни“, всичките му стави вършеха работата си по младежки.

„Тези малки кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на Слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение цяла година!“ Науката още не е разгадала това чудо, което човек е опознал по пътя на опита … Те влияят не само на ставите, а и върху нервната система; те са незаменими успокоители на човека. Следователно добре е да ги има под възглавницата ви – пет- шест, най-много десет. Но не повече, защото „лъчението“ им в този случай може да стане много силно, да предизвика главоболие.

„Този плод е много подходящ за „шапки“, каквито нашият народ открай време прави с квасец, картофи, зеле и други растения.

Сам Лечителя си бе „изобретил“ шапка от двоен тензух, в която кестените бяха двойно същити – и доста повече на брой, от тези, които препоръчваше. Вечер слагаше тази шапка на главата си. „Заспивам мигновенно“ – не пропускаше да отбележи той.

Той препоръчваше такива „сухи компреси“ от съшити кестени да се поставят на болни стави: без друго лечение, само от енергийното влияние на кестените ревматичните болки се повлияват благоприятно.

Много полезни е лековити са „шапките“, в които „участват“ и кестени: нарязват се сурови картофи (примерно един килограм), поливат се с кафена чашка оцет и се оставят да киснат половин час. След това се изстискват добре, прибавят се зелени листа от черен бъз или зеле и две супени лъжици ситно настъргани кестени: сместта се изстисква от оцета и се поръсва с царевично брашно за отнемане на влагата. Получената каша се слага в двоен тензух и се полага на главата, като преди това се пъха между нея и косата един вестник. Държи се, докато главоболието, за което тази шапка е много ефикасно средство, премине.

div kesten 2

Кестенът – и по-специално цветът от кестени, е важна съставка в някои от прословутите „войнишки възглавници“ на Лечителя, като например тази срещу безсъние:
босилек, див кестен (цвят), мъжка папрат, хмел (шишарки) по 100 грама от всяко,
здравец (листа и цвят), жълта комуника, лайка, лавандула, майоран, маточина и миризлива лазаркиня – по 50 гр от всяко,
общо 750 гр билки се слагат във възглавница с размери 30 на 40 см.
В тази възглавница билките запазват въздействието си за 3-4 месеца, затова трябва да се сменят след изтичане на този период.
Целесъобразно е в този случай да се сложат 2-3 кестена (плод), както при повечето „видове“ войнишки възглавнички на Лечителя.

Лечебни са и листата на дивия кестен: счукани или нарязани наситно, те се използват за компрес върху разширени вени на крайниците. Държат се няколко часа.

Многостранният лечебен ефект на дивия кестен (плод) се проявява и в настойката от него. Приготвя се по следния начин: 1 с.л. ситно нарязани кестени се залива с вряла вода (500 мл) и се оставя да кисне 2 часа. След изстиване се пие по една средна чаша (винена) четири пъти дневно преди ядене.
 Действа общоукрепващо, против главоболие, при безсъние, хемороиди, флебити, ревматични оплаквания.

Подобен е ефектът и на отвара от кори. Те се обелват рано напролет от клонки не по-дебели от пръст, нарязват се ситно и се сушат (а при нужда могат да се използват и прясно обелени) – 1 с.л. нарязани кори се вари 10 мин в 1 л вода. Пие се, както е посочено по-горе.
Най-сетне отварата от листа на кестен – 1 с.л. изсушени листа в половин литър вода ври 10 мин и се пие по същия начин.

 Шапката при хемороиди (и болки) има следното съдържание: между двата слоя на тензуха се поставя пресен лист от зеле, залят с горяща вода, за да омекне. По-силно въздействие (обезболяващо) се получава, като се прибави селски хлебен квасец, плюс 5-7 с.л. ситно настъргани кестени, още толкова кромид лук и 2 с.л. сол. Шапката се увива с вълнен шал. Не е удобна, но се понася лесно, но се държи, докато може, и уталожва специфичните болки при хемороиди.

div kesten 3


Откъс от книгата на Николай Антонов – “Петър Димков за живота без болести”, издателство “ГЕЯ-ЛИБРИС”.

Uchitelq pri ezeroto Elbur
Избрани публикации Учителя Беинса Дуно

Енергиите на планината – практически правила

Енергиите на планината – практически правила Тази сутрин Молитвеният връх беше обвит в мъгли. Те скриваха света на формите и погледът, като не намираше опора отвън, се насочваше навътре към необятния свят, който ние гледаме през себе си. Всичко беше натегнало от влага. През нощта беше валял дъжд. Въздухът беше пресен, измит, хранителен. От долините […]

Прочети още »
Zalez :)
Избрани публикации Учителя Беинса Дуно

Вярвай в невъзможното

Днес след изпълнение на Паневритмията почна разговор с Учителя на полянката. Стана въпрос за Вярата. Омаломощен си, изгубил си присъствие на духа, но ти кажат една добра дума и се насърчиш. Това е Вяра. Това, което повдига и изменя състоянието ти, е Вяра. Вярата винаги дава нещо, което по никакъв начин не можеш да получиш. […]

Прочети още »
v Rila
Духовна храна Избрани публикации Учителя Беинса Дуно

Акордиране на човешката душа

При молитвата Бог учи човека. Някой ще каже: „Как така, нали при молитва човек изпраща мисъл към Бога и говори с Него?“ Да, но при молитва човешката душа се отваря за Божествения свят, акордира се с Него, идва във възприемателно състояние към енергиите оттам и приема мисълта на Бога и от Живота на Бога; тогава […]

Прочети още »