Храненето като свещен акт – 2ра част

Uchitelq Beinsa Duno i na zaden plan Haramiqta

Uchitelq Beinsa Duno i na zaden plan Haramiqta

За да се поддържа красив живот, преди всичко е необходима чиста и хубава храна, която навсякъде може да се намери. Мнозина мислят, че такава храна не винаги има и е скъпа. Най-хубавата храна е най-евтина и най-проста. По време на кръстоносните походи живял някакъв пустинник, който цели 40 години прекарал върху един пън и се е хранел само един път в седмицата.  С бифтеци, с баници или с прясно мляко се е хранел този човек? Хората от околността са се събирали при него да ги лекува. Този човек е разбирал закона на вярата.
Един от начините за възстановяване на умствените и на физическите сили на човека е храненето. Има специална храна, чрез която човек може да възстанови паметта си, има храна, чрез която може да възстанови центъра за възприемане на красивото, за развитие на изкуството, поезия, музика, наука и др., за да дойде до ония храни, чрез които може да възстанови онова, което е загубил, преди всичко човек трябва да развие съответни мисли и чувства. Например какви мисли отговарят на черешата, на сливата, на ябълката, на крушата? Всеки плод е свързан с една Божествена мисъл.  Знае ли мислите, които са свързани с плодовете, човек може да се ползва от силата на тези плодове.
Ние се храним със светлина, но за сега тази светлина е много сгъстена, трябва да я поразредим малко. Плодовете, растенията – всичко е кондензирана енергия.
Една храна е полезна и достатъчна, ако съдържа сила и живот в себе си, ако носи органическа топлина и ако съдържа светлина. Ако храната не съдържа светлина, умът остава неразвит; ако съдържа по-малко топлина, сърцето остава недоразвито; ако има по-малко сила, волята остава недоразвита.
Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които храни остават по възможност най-малките излишъци.
Имайте предвид, че всяка органическа храна, която употребявате, колкото и чиста да е тя, винаги носи своите отрови и причинява отлагания. Няма същество, което да не умре, щом се храни с органическа храна. И човек е почнал да умира, откакто е почнал да се храни с такава храна, защото във всяко органическо същество има чисто и нечисто поляризиране.
Сладките храни смекчават характера. Ако ядете ябълки, круши или други плодове, те ще внесат в характера ви такива елементи, каквито съдържат. Вие не сте изучавали свойствата на различните плодове, не знаете какво влияние оказват те върху нас. Някои ядат картофи години наред, но не придобиват нищо особено. Картофите предават само доволство, затова, при неблагоприятни условия, за да бъдете доволен и от най-малкото, човек трябва да ги яде. Ябълката го прави мек, снизходителен, лицето придобива свежест. Ако искаш да си благ, яж грозде. Изобщо храната оказва влияние върху човешкия характер.
Житото, крушите и всички плодове вече са печени на Слънцето, няма защо и вие да ги печете или варите – за предпочитане е да ги употребявате в естествения им вид.
Презрели плодове не яжте.
Децата обичат плодовете, затова с тях лесно се трансформират състоянията им. Всяка форма, всеки плод има специфични предназначения. Чрез плодовете Природата дава възможност на хората да трансформират състоянията си. Черешите внасят радост и веселие в човека. Различните плодове показват различно въздействие върху хората, а само когато човек иска съзнателно да се ползва от тяхното добро въздействие.
Храната, която хората употребяват, трябва да бъде съвършено прясна. Иначе тя произвежда отрови, които рушат организма. В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при много дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат. Ако човек яде много мед, има опасност да развали стомаха си. Ако никак не яде мед, пак има опасност за неговия организъм. За веселост и жизнерадост – яжте мед!
Дървеното масло (зехтинът) съдържа доста слънчева енергия, кондензирана материя в себе си.
Пет-шест ореха на ден – това ви стига за мазнина. Лешници, бадеми, орехи – ето ви мазнините. Оставете това рафинирано олио. По-добре орехи да сложите в яденето или слънчогледово семе. Като си смелите с една машинка малко орехи или 150 грама слънчогледово семе, това е достатъчно.
Лютите чушки помагат против треска, но за здрав човек те не се препоръчват. Също така не се препоръчват и много кисели и сладки храни.
Мнозина се питат какъв е смисълът на живота. Някои казват, че смисълът на живота се крие в яденето. Ако това е така, научил ли е човек какво съдържание и какъв смисъл има всяка храна? Някой изяде една ябълка, без да си отговори какви елементи съдържа тя, отде е дошла, под влиянието на коя планета се намира и т.н. Това трябва да се изучава всяка година, понеже миналогодишните ябълки не приличат на тазгодишните нито по състав, нито по влияние на планетите. Това днес не ви интересува, защото можете да го използвате. Днес съзнанието ви се приготвя, за да можете в бъдеще да се ползвате от храната, която употребявате. Всеки плод крие в себе си лечебна сила, която трябва да се използва. Това, което считаме добро за възрастния, не е добро за новороденото дете. Например твърдата храна за новороденото дете е зло, а за възрастния – добро. Млякото е добро за малкото дете, а зло за възрастния. Ако възрастният се храни дълго време с мляко, ще осакати храносмилателната си система.
В моето меню супа няма. Има ябълки и твърда храна, зъбите да дъвчат.
Супата разваля стомаха – разрежда стомашния сок; разваля и гласа. Сегашното консервиране на храната представлява отлагания, утайки, които причиняват различни болести.
Консервирането на храните говори за израждане на човечеството. Докато храните се консервират, всякога ще съществуват болести.
Новата култура не позволява да се вадят никакви екстракти, никакви есенции от плодове. Всичко трябва да се употребява в естествен вид, както природата го е създала.
Тиквички пържени не употребявам, сирене не употребявам, но малко ряпа стъргана с малко оцет и зехтин, малко хляб и нищо повече. И най-пищната храна може да имате, но ако нямате любов, нищо не ползвате.
Можеш да ядеш лук, но не и да го нарязваш на ситно; можеш да ядеш ябълка, но не и да я нарязваш на парченца. Не правете неща, които не принасят никаква полза.
Здравословната храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Ако след ядене изпитва тежест и неразположение, това показва, че храната не е хигиенична. Същото се отнася и до жилището. Само онова жилище е хигиенично, в което човек през целия ден изпитва радост.
Хубаво изпечете хляба; но не го прегаряйте. Хубаво сгответе яденето, нека ври на слаб огън. След завирането огънят да е слаб, така да ври около час най-много. Децата обичат да дъвчат сакъз и така несъзнателно чистят зъбите си от остатъците на храната, от друга страна, при дъвченето приижда повече кръв във венците и зъбите се хранят и засилват.
Който иска да бъде здрав, не трябва да смесва храните. Ще ядеш една храна и като се смели, тогава ще приемеш втора. Не яжте много гореща храна. Не яжте и много студена храна. Спазвайте тези правила, за да бъдете здрави, бодри и силни.
Според мене здравословната храна се смила за един час и двадесет минути. Всяка храна, която се смила за повече от това време, е вредна. Хубаво е да не смесвате различните продукти – едно ядене!
Вие сега какво ли не туряте в стомаха си – че ориз, че боб, че олио, че масло, каквото ви падне. Това е престъпление.
Млечни с растителни храни няма да ядете. Сега ако ядете нещо с чесън, чак след три часа ще ядете плод или нещо сладко. Не смесвайте храните. Не яжте различни плодове по едно и също време. Най-малко по един час трябва да мине, след като сте яли един плод, после друг може спокойно да ядете, но не едновременно. Ще готвите с чисто, прясно масло. Семето на слънчогледа трябва да се мели най-много един месец преди употребление, да не се образуват в него утайки, които биха разстроили стомаха.
Който употребява водни храни, лесно затлъстява. За да дойде в нормалното си положение, той трябва да яде повече кисели храни, после сладки и след това в малко количество вода, главно чрез храната. Като промените режима на храненето и на живота си, правете опити да видите как ще ви се отрази промяната. Ако се отрази добре, следвайте я. В противен случай, върнете се към стария начин на живот и хранене. Трябва да се прибягва до такъв режим, който да внесе подобрение в нервната система.
Силата на храната е в качеството, а не в количеството, също в начина на употреблението й. Засега един от начините на лекуване на съвременните хора е да ядат малко. От начина на храненето и от живота, който води човек, може да се определи колко години ще му се подчинява тялото. Който не живее разумно, е осъден на преждевременно остаряване. Според новото учение на човека е определено да живее 120 години и до това време да си служи сам, да не се нуждае от ничия помощ.
Многото ядене изтощава човешкия организъм. Колкото по-малко яде човек, толкова повече животът му се продължава.
Трябва да ядеш тъй, че да остава излишък съвсем малко, микроскопичен излишък. Всяко пресищане изтощава човека. Освен с храната пресищане става и със знанието.

Източник: „Книга за здравето“ – мисли от Учителя Беинса Дуно
Допълнено и преработено издание
Издателство: Астрала, София
Съставители: Никола Нинков, Емилия Алексиева

Elektromagnetichni sili :)
Природосъобразно

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм     Веднъж, когато стана въпрос за лечебни методи, Учителя каза: Човек трябва да знае, че болестите в живота са спирачки в неговия път – по този начин той се възпира от извършване на някое зло. Болестите произтичат от няколко външни причини: недоимък на въздух, на храна, […]

Прочети още »
Svej bosilek :)
Природосъобразно

Нашите по-малки братя, растенията

Нашите по-малки братя, растенията   Една красива, отличителна черта на Учителя беше тази, че от една страна Той ни въвеждаше в един възвишен, мистичен свят, а от друга страна не се откъсваше от физическия свят около себе си. Законите и принципите, с които ни занимаваше, винаги ги разглеждаше практически, във връзка с конкретните задачи на […]

Прочети още »
Vsichko izlishno e nezdravoslovno
Природосъобразно

Психично влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци. Хубаво е […]

Прочети още »