Храненето като свещен акт – 3та част

Uchitelq Beinsa Duno na Rila

Uchitelq Beinsa Duno na Rila

В Природата има един закон, според който е определено всекиму колко трябва да яде. И ако ние, съвременните хора, познаваме този велик закон на хранене, всички щяхме да бъдем здрави.
Пазете се от преяждане. То носи всички нещастия и злини в живота. Като знае това, човек не трябва да преяжда нито на физическия, нито в духовния, нито в умствения свят. Днес голям процент от хората умират от преяждане и от пресилен труд за осигуряване на прехраната. Те ядат бързо, не правят подбор на храната. Това изтощава и разстройва организма.
Добре е да не си дояждате. Нека всякога да остава в стомаха ви поне една трета празно място. Това е едно от важните хигиенични правила и трябва да се спазва.
Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът мели много, но паметта се обременява и отслабва. Когато умът се товари с ненужни неща, с тревоги и смущения, паметта също отслабва. Един от методите за усилване на паметта е дружбата с паметливи хора. От всеки паметлив излиза особена енергия, която подхранва паметта на онзи със слабата памет.
Ако човек преяде – умира, и ако много пости – пак умира. Затова трябва да се яде толкова малко, колкото да се подкрепя организма, да няма никакви излишъци. Докато живее, човек трябва да яде, но умерено; като приеме 15 – 20 хапки, той трябва да спре. Не спази ли този закон, човек дохожда до пресищане, което се отразява вредно върху организма. Природата е щедра, но разумна и взискателна.
Ако искате стомахът ви да бъде в изправност, употребявайте само едно ядене на ден и никога не преяждайте. За предпочитане е вегетарианската храна пред месната. Научете се да ядете малко, защото ще дойде време, когато ще бъдете поставени при условия да ядете един път или два пъти в седмицата, затова отсега се подготвяйте.
Ако някой човек е преял, що го заставите по някой начин да повърне храната или да вземе очистително – иначе има опасност от отравяне на кръвта. Жената, за да бъде малко по-слаба, стяга се с корсет, а не знае, че за да не затлъстява, трябва да пости. Сега яде три пъти на ден, а ако се опитва да яде един или два пъти на ден, ще види какви благородни черти ще развие. В живота има известни закони, които регулират яденето. Няколко дни нямате охота да ядете, не яжте, чакайте, докато се възбуди у вас желание да ядете. Има и животни, които когато са неразположени, не ядат. Ядете по 4-5 пъти на ден, затлъстявате и пъшкате; такова затлъстяване има и в ума ви, а тази тлъстина трябва да се преобърне на енергия. Забелязали сте, че хора, които работят усилено умствено, които се подвизават духовно, никога не затлъстяват.
Казвам: праведният човек яде само веднъж през деня. Обикновеният човек яде два пъти през деня, а онези хора, които мязат на животните, ядат постоянно.
Казвате: по колко пъти на ден трябва да се яде? По един път!
Съвременната култура страда от излишък. Тя има консерви, има брашна, риби в тенекии. Всичко това е един излишък, за който днес бялата раса скъпо плаща и още по-скъпо ще плати. Консерви природата не търпи. Доматите няма да пържиш и вариш, може малко семената да извадиш. Нашите угощения често са спънка в еволюцията на други същества. Ето защо във всички религии, в окултната наука всякога се препоръчва въздържание. Под въздържание не се разбира абсолютен пост, но да няма никакъв излишък.
Колкото и малко да ядеш, в душата си трябва да благодариш на Бога. Когато погледнете съвременния човек, ще видите, че той има изобилно венозна кръв, порите му са запушени, вследствие на което се раждат ред болести, страдания и нещастия. Всичко това се дължи на голямото неразбиране между хората, на голямото лакомство. Като ядат, всички бързат и затова храната им не може правилно да се смила.
Грехът не се заключава в яденето, а в чрезмерното ядене. Когато човек претоварва стомаха си повече, отколкото трябва, в стомаха и в червата остава необработена част от храната, която започва да се разлага и образува отровни газове. Храносмилателната система трябва да се държи в изправност. Едно е вярно: всички поети, писатели, учени, които са създали нещо велико, са били хора на Божествената любов. Физическа храна те са възприемали малко, понеже са владеели един особен закон, според който са приемали храна чрез порите си, направо от въздуха.
Кога е 12 ч в природата? Когато дойдеш до най-високата точка на глада. Тоя момент внася импулс в човека да възприема храна. Тогава Слънцето е точно на зенита. Тоя момент е най-добър за хранене, храносмилането е най-правилно.
Чистата храна като жито или ориз няма нужда от захар, мляко, от орехи. Ако човек яде проста и здрава храна без подправки, ще има ли диабет? Животните по горите не страдат от диабет, но културните хора страдат не само от диабет, а от какви ли не болести, които представляват един обвинителен акт против нас.
Болестите са греховете на миналите поколения, и сегашните грехове. При сегашната нечиста кръв, какво може да очакваме, какво щастие може да искаме?
Не е позволено на окултния ученик да пие вино, бира, лимонада и спиртни питиета. Вино може в краен случай като лекарство за затопляне на стомаха. Сладко вино може да пиете.
Като готви, жената трябва да пее. Ако няколко жени се съберат и започват да пеят през време на готвенето, яденето ще бъде много по-вкусно и здравословно. Идеята, която искам да ви оставя, е да внасяте Божествен елемент във всичко, каквото правите.
Правило: никога не допущайте един болен човек да ви готви. Онзи, който меси, онзи, който готви, който ви шие, трябва да бъде здрав и благороден човек.
Мощна сила се крие в правилното възприемане на храната. Ако знаете как да я приемате, как да я дъвчете, ще разберете каква сила е храната. Вие никога не трябва да приемате и един залък хляб или едно зрънце грозде от един престъпник. По-добре е да го хвърлите на животните, но не го яжте. Който разбира закона, внимава много от кого какво приема. Ако един престъпник ви крои дреха, той ще ви зарази. Хората на шестата раса ще се хранят с по-чиста и здравословна храна от сегашната, ще изхвърлят от употреба вилиците и ножовете, медните съдове ще се заменят със съдове от по-благороден метал. Засега в човешкия организъм трябва да влязат такива елементи, които да повдигнат вибрациите на неговите енергии.
Здравият човек не трябва да реже хляба с нож. Ножовете, вилиците и лъжиците не оказват възпитателно въздействие върху здравите хора или пък те да бъдат златни, а не железни. Чинийте да бъдат от най-фин порцелан, а тенджерите – от чисто злато или сребро. Калайдисаните съдове и от калай, не се препоръчват. Това значи в човека да се внесат нови чувства, които имат устойчивостта на златото и среброто. Устойчив е онзи, който при най-големите страдания и мъчнотии не губи присъствие на духа си.

Източник: „Книга за здравето“ – мисли от Учителя Беинса Дуно
Допълнено и преработено издание
Издателство: Астрала, София
Съставители: Никола Нинков, Емилия Алексиева

Elektromagnetichni sili :)
Природосъобразно

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм     Веднъж, когато стана въпрос за лечебни методи, Учителя каза: Човек трябва да знае, че болестите в живота са спирачки в неговия път – по този начин той се възпира от извършване на някое зло. Болестите произтичат от няколко външни причини: недоимък на въздух, на храна, […]

Прочети още »
Svej bosilek :)
Природосъобразно

Нашите по-малки братя, растенията

Нашите по-малки братя, растенията   Една красива, отличителна черта на Учителя беше тази, че от една страна Той ни въвеждаше в един възвишен, мистичен свят, а от друга страна не се откъсваше от физическия свят около себе си. Законите и принципите, с които ни занимаваше, винаги ги разглеждаше практически, във връзка с конкретните задачи на […]

Прочети още »
Vsichko izlishno e nezdravoslovno
Природосъобразно

Психично влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци. Хубаво е […]

Прочети още »