Живейте 100 години :) – 1ва част

Rilski Ezera

Rilski Ezera

Имате право на сто години – възползвайте се от тях!

Обяснение:
Продължителността на човешкия живот е един век. Жизненият потенциал на човешкото същество е равен на 100 години. Съобразен със своята мисия на земята, човек „има нужда“ от сто години и ги получава или може да ги получи. Един век – това е време, през което можете да направите голяма крачка в своето усъвършенстване, да развиете определена своя добродетел. Само крачка и една добродетел, но те са достатъчни, за да заслужите своя земен век!

Съвет:
Проникнете се от самочувствието, че имате определена мисия на земята като член на великото човешко множество и трябва да внесете в него своя влог, а и самия себе си: по-съвършен, отколкото при раждането, по-възвишен и добротворен. В такъв случай вашето здраве се превръща в условие на самоусъвършенстването и негова добродетел. Съзнанието, че разполагате със 100 години живот, че те са ваши, че ги заслужавате, защото ви трябват за полезни дела, ще импулсира увереността ви в смисъла на живота и той ще протече разумно, полезно и в цветущо здраве от първия до последния ден.

Напомняне:
Жизнената потенция зависи от „устройството“ на организма, от неувредеността на органите и правилното им функциониране, но тя изразява човешката цялостност, най-важното в която е съзнанието, мисълта за това, което е, и за възможностите й. Съзнанието трябва да е активно винаги (най-вече оптимистично, жизнелюбиво). То черпи увереност не само от себе си (както се струва на мнозина), а и от общността с всички хора, с целия живот.

Пет правила против старостта

Човек иска да живее дълго и да бъде млад. Дълголетието и безсмъртието няма да съблазнят човека, ако не са младост. Но за тях той се сеща едва на старини.

Ето пет правила, с които да запазите младостта си:

1. Съпротивлявайте се на леността колкото можете! Бъдете трудолюбив съобразно навиците си и винаги любознателен! Любознателността е ангажирано мислене, тоест предпоставка за живот. Тя помага да прогоните негативните чувства – особено яда и гнева, които убиват.
2. Не употребявайте алкохол! Не пушете!
3. Удължете съня си до 10 ч на денонощие. Вмъкнете в „дневната програма на живот“ 3 почивки по 10 минути!
4. Изоставете месото, дайте преднина на млякото, плодовете, зеленчуците!
5. Подтиквайте мисълта си да се занимава позитивно с въпросите на живота, защото живее този, който мисли, и има шансове да се запази млад този, който го прави добронамерено.

 

Опознайте себе си и своето тяло, за да предусещате всички промени в него!

Обяснение:
Човекът е устроен така, че всичко, което се извършва в него -дори най-малката промяна, „дава знак за себе си“, информира, предупреждава. Всяка минута живеем със себе си и затова сме длъжни да се опознаем добре. Това е важно условие за живот. Човек започва своето развитие от една клетка, в която сякаш е проектиран целият. От началното зрънце се оформят всички органи в жива, постоянна връзка. Те „се осведомяват“ един друг за всичко, което става с тях.

Съвет:
Научете се да забелязвате промените в себе си дори когато те ви се струват невинни. Запомнете, че нищо в света не става без причина, защото владее всеобщият закон за причината и следствието. Всяка болест, преди да се превърне в такава, „напомня“ за себе си -„издава“ я засегнатият орган. Научете се да улавяте и „разшифровате“ тези сигнали и да ги анализирате съобразно измененията в самите тях. Това е жизненоважно за вас!

 

Не се излежавайте!

Обяснение:
Сънят на човека е репетиция на неговата смърт. Никоя друга жива твар не спи така дълбоко, „със загуба на съзнанието“. Затова събуждането е важен миг от деня и от живота. Може да се каже, че всяка сутрин човек „възкръсва“ за живота. Това е причина и съображение да не забавяте пребиваването си в „неживота“ (излежаването, сънливостта). Тези минути не трябва да се отнемат от живота, защото му принадлежат. Освен това те носят предимството на началото. Започнете ли деня с леност, излежаване, колебание, дълго ще бъдете „несъбуден и сънлив“.

Съвет:
Щом отворите очи сутрин, не се излежавайте. Мигновено изоставете съня зад себе си и преминете в живота, който изисква от вас да сте бодри. Това е вашата „първа крачка“ в новия ден. Тя ще предопредели движението ви за часове напред. Бързото събуждане не е просто по-бързо приготвяне за работа, а цялостно мобилизиране за живот, порив на тялото и духа.

koncheta na Rila

Живейте в ред и хармония!

Обяснение:
Всяка работа изисква определен порядък – условие за по-успешното й осъществяване. Редът е вид организация на трудовото усилие, съобразена с последователността на всяко действие и необходимостта от различни оръдия за осъществяването му. Ако около човека цари хаос, трудовото усилие се опорочава и осуетява. Но редът е и нещо повече: той е израз на хармонията, която единствено човешкото същество има дарбата да създава около себе си. Тя е не само условие за успешен труд, но и олицетворение на труда, видян в неговата красота и завършеност.?

Съвет:
Не се примирявайте с безредието и хаоса около вас и във вас, защото нищо не е така пакостно, както неорганизираността. Редът е условие за извисяване на човека в трудовото усилие и в мисълта. Редът и хармонията са предпоставки за здраве и дълголетие, тъй като подпомагат човешкото същество в усилието му да се труди и върви напред. Създавайте ред и хармония около себе си, налагайте ги в живота си, за да протича той пълноценно.

Напомняне:
Човекът без ред във всекидневието си пречи на живота и на здравето си. Той боледува по-често и по-дълго. Всеки, който живее вън от човешката хармония, е застрашен и беззащитен.

 

Използвайте живителните енергии на Природата!

Обяснение:
В природата съществуват много енергии, които изразяват различни процеси, участват в тях или ги обуславят. Тези енергии се излъчват непрекъснато, като някои от тях действат от голямо разстояние (слънчевата енергия), а други – при допир. По този начин се предава енергията на дърветата и растенията, която се излъчва от тях като следствие от могъщите процеси на растежа и развитието. Земята също е заредена с енергия, която се излъчва от повърхността й: това е енергията на бушуващите вулканични движения. Общото за всички енергии е, че са живителни и действат импулсивно върху живите същества. Така влияят те и върху човека, все едно дали той съзнава това. Разумно е да ги търси и приема с желание. Те, както нищо друго, укрепват неговата жизненост.

Съвет:
Научете се и свикнете да ползвате живителните енергии в природата. Те са навсякъде: стъблото на дървото (неплодно), в което текат живителни сокове, всмукани от земните недра, излъчва чудодейни, подмладяващи енергии; свикнете да се облягате на такива дървета (здрави, без сух клон, неплодни), имайте търпение да постоите така, докато от стеблото към тялото ви започнат да „текат“ енергиите на живота. Излягайте се върху буйна трева (не влажна, защото е опасна за простуда), така „през гърба ви“ енергиите на тревата (едно от най-силните и жилави растения) ще прелеят във вас. Привечер сядайте върху камък, който е грян цял ден от Слънцето: той се е превърнал в акумулатор на енергията, използвайте я!

Напомняне:
Живителната енергия се съдържа във всичко живо. Житното зърно е цяло Слънце от енергия. Прекарало две хиляди години в ковчега на египетска мумия и засято днес – то „потегля“ отново към живот, защото пази в себе си колосална жизнена енергия. А то е малък пример за движението и превъплъщението на енергиите, така важни за човека.

 

Хранете се, за да живеете, а не живейте, за да се храните!

Обяснение:
Изхранването е жизнен въпрос, който в цялата история на човечеството е занимавал хората. В много случаи усилието да се намери храна е компрометирало живота, изпъквало е като цел и предназначение на човека. Не е възможна по-голяма заблуда от тази. Изхранването е само едно от условията за живот. И далеч не е най-важното, макар че е насъщно. Човек губи „голямо количество“ живот (и здраве също), за да осигури прехраната и здравето си. Грижите за храната трябва да бъдат целесъобразни, „оптимални“. Изхранването на човека не бива да се превръща в самоцел, защото тогава животът ще се превърне в своята противоположност.

Съвет:
Не отделяйте на яденето и прехраната повече внимание, отколкото е необходимо! Не превръщайте изхранването си в самоцел, а още по-малко – във върховен смисъл, удоволствие. Поемайте точно толкова храна, колкото е необходимо да поддържате в себе си огъня на живота. Една хапка повече е вече излишък, който превръща храната от условие за живот във враг на живота. Първото условие да регулирате „оптимално“ храненето си е способността да ставате навреме от масата – преди да имате чувство на насищане: то идва малко по-късно. Трябва да стигнете до него не на трапезата, а след като сте станали от нея. Свикнете да гледате на усилията си по изхранването като на задължително, но не главно условие да бъдете човек. Човешкото не е в храненето. То е в мисълта, в духовността. Не си позволявайте риска да го отъждествявате с храненето и да заместите духовните удоволствия с храносмилателните. Това води до оскотяване на човека.
Задължителната полезност на храненето се облекчава от условията, при които то се извършва. Бъдете ведър, усмихнат и радостен по време на яденето. При хранене не изменяйте на себе си и на онова настроение, което е най-творческо и човешко. Смехът на трапезата е най-добрият десерт. Смейте се, създавайте веселост. Това прави храната по-апетитна. Изразявайте почитта си към трапезата, защото на нея е хлябът, „енергията“ на живота, условието да бъдете жив и здрав.

Напомняне:
Доброто настроение на трапезата, усмивките, смехът, „патриархалното“ събиране на цялото семейство, благословията на хляба и яденето – всичко това облекчава храненето, помага то да изпълни предназначението си: да даде сили на човека за живот и духовно И3дигане. Установено е, че без добро настроение и съсредоточаване по време на ядене храната не се оползотворява както трябва. Последствията от това са разбираеми. Необходимо е човек да се храни три пъти на ден. Храненето изпъква със своята насъщност и с опасността да се превърне в самоцел. Това винаги става за сметка на духовността. Чревоугодниците са бедни и гладни духом.

gledka ot Ezerniq vruh

снимки: Михаил Георгиев

 

Източник: „Петър Димков за живота без болести“, автор: Николай Андонов, издателство: ГЕЯ-ЛИБРИС

 

Следващи материали:

Живейте 100 години – 2ра част
Живейте 100 години – 3та част

Elektromagnetichni sili :)
Природосъобразно

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм     Веднъж, когато стана въпрос за лечебни методи, Учителя каза: Човек трябва да знае, че болестите в живота са спирачки в неговия път – по този начин той се възпира от извършване на някое зло. Болестите произтичат от няколко външни причини: недоимък на въздух, на храна, […]

Прочети още »
Svej bosilek :)
Природосъобразно

Нашите по-малки братя, растенията

Нашите по-малки братя, растенията   Една красива, отличителна черта на Учителя беше тази, че от една страна Той ни въвеждаше в един възвишен, мистичен свят, а от друга страна не се откъсваше от физическия свят около себе си. Законите и принципите, с които ни занимаваше, винаги ги разглеждаше практически, във връзка с конкретните задачи на […]

Прочети още »
Vsichko izlishno e nezdravoslovno
Природосъобразно

Психично влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци. Хубаво е […]

Прочети още »