Лечебните сили на дърветата – 1ва част

dub

Лечителя Петър Димков препоръчваше задължително на всеки болен и здрав да „ползва щедрите енергии на природата“, да бъде в постоянен допир с тях. По-специално (самият той бе ревностен привърженик на това) – той възхваляваше разходките сред Природата – бавни, съсредоточени, наподобяващи размисъл и предразполaгащи към размисъл и благодарност, прекъсвани от време на време с „другаруване с някое дърво“.

Лечителя не пропускаше да напомни, че върху здравето и самочувствието на човека оказват благоприятно влияние само енергиите, предадени от съвсем здравите неплодни дървета, с нито един изсъхнал клон. Неплодните, т.е. тези, които „не отделят от енергията си, за да връзват и отглеждат плод“, могат да предоставят цялата си живителна енергия на нуждаещия се човек.

Кой човек е нуждаещ се? На практика всеки. Кога? Винаги. За колко време? Колкото е възможно повече.

В тази представа за преливане на живителни енергии – от дърветата (които са живи) към човека, който е жив и също витален, но не толкова, колкото Природата, всеки се движи сред океани от енергии, които извират и се излъчват отвред. Тези енергии въздействат, без човек да усеща. Неговият стремеж към тях е спонтанен.

Лечителя много пъти бе „коментирал“ традиционната поза на овчарите (както са възпети в народните песни) – облегнати на дърво и свирещи на свирка, на кавал.

„Дървото – не пропускаше да отбележи Лечителя – е било „диво“, неплодно и съвсем „здраво“. Тоест то е бликало от Природна енергия. Човек се облягал – това е едната велика полза. След това е свирил (едновременно), а това е другата душевна и душеспасителна полза… Струва си хубаво да размислим какво значи това.

Но не само дърветата излъчват живителни енергии. Практически те се излъчват отвред, те обливат непрекъснато човека, той се къпе в тях (ако е сред Природата, разбира се, а не в своя „циментов кафез“ – апартаментите, както ги иронизираше Лечителя). Енергия излъчва дори камъкът, който е бил грян от слънцето цял ден. Едно хубаво присядане привечер на такъв камък, още топъл, е велико благо за човека. И човек е знаел това, ползвал се е от него – почти инстинктивно.

Тези енергии се излъчват и от тревата. Децата знаят какво  удоволствие е да легнеш на земята по гръб, с разперени ръце, „да се слееш“ с цялата земя. Тези енергии са част от всеобщата вселенска енергия, която милиарди години движи, създава и руши космическите тела и се проявява под различни форми.

 

Източник: „Петър Димков за живота без болести“, автор: Николай Андонов, издателство: ГЕЯ-ЛИБРИС

 

Следващи материали:

Лечебните сили на дърветата – 2ра част
Лечебните сили на дърветата – 3та част

Elektromagnetichni sili :)
Природосъобразно

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм     Веднъж, когато стана въпрос за лечебни методи, Учителя каза: Човек трябва да знае, че болестите в живота са спирачки в неговия път – по този начин той се възпира от извършване на някое зло. Болестите произтичат от няколко външни причини: недоимък на въздух, на храна, […]

Прочети още »
Svej bosilek :)
Природосъобразно

Нашите по-малки братя, растенията

Нашите по-малки братя, растенията   Една красива, отличителна черта на Учителя беше тази, че от една страна Той ни въвеждаше в един възвишен, мистичен свят, а от друга страна не се откъсваше от физическия свят около себе си. Законите и принципите, с които ни занимаваше, винаги ги разглеждаше практически, във връзка с конкретните задачи на […]

Прочети още »
Vsichko izlishno e nezdravoslovno
Природосъобразно

Психично влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци. Хубаво е […]

Прочети още »