Лечебните сили на дърветата – 3та част

vurba

Жреците на древните келтидруидите, смятали, че за всеки човек има подходящо дърво, което го изпълва с енергия и оптимизъм, удължава живота му, помага му да съхрани здравето си и може да го излекува, ако има нужда. Неслучайно в миналото са се заселвали близо до гора.

Руските знахари съветвали болните и отслабналите да постоят близо до бреза или до дъб и крепко да ги прегърнат.

Холандски медици установили, че хората, които живеят непосредствено до паркове или до гори, боледуват с 15-20% по-рядко. В Асоциацията по инженерна биолокация в Москва били проведени опити, които доказват, че едни дървета подхранват организма ни с живителна сила, други поглъщат отрицателната ни енергия, а трети са неутрални.

Учени от Московския институт за информационно-вълнови технологии смятат, че дърветата създават около себе си слабо електромагнитно излъчване – биополе и ако честотата му съвпада с честотата на електромагнитното излъчване на човека, възниква резонанс и се получава увеличаване на енергетичната активност.

Методът на лечение и профилактика чрез използване на целебните свойства на дърветата се нарича дендротерапия. При някои заболявания е необходимо да поемем енергия от дървото. За целта трябва да изберем дървета-донори (с положителна енергия): дъб, бреза, бор, акация, клен, ябълка, кестен, ясен, липа.

Необходимо е да се приближим към ствола на дървото на разстояние 40-60 см., да застанем с гръб към него и мислено да го помолим за помощ, а след това да се отпуснем и да си представим как по тялото ни отгоре надолу преминава топла вълна.
Дишането е ритмично: поемане на въздух (4-8 секунди) – задържане на дишането (4 секунди) – издишане (4-8 секунди).

Има заболявания, при които човек трябва да отдаде своята „лощ“’ енергия на дървото. В този случай на помощ ни идват дървета-потребители: ясен, топола, ела, хвойна, бяла ела, върба, трепетлика. Приближете се към дървото на разстояние 20 см., застанете с лице към ствола му и мислено го помолете за помощ. След това се отпуснете, представете си как топла вълна бавно преминава по тялото ви отгоре надолу и дишайте, както в предишния случай.

Друидите са почитали дъба и вечнозеления имел, който за тях бил свещен. Всъщност те са почитали и всички останали дървесни видове, приписвайки им най-различни целебни и магически качества.
Според друидическото учение, както е описано от британския автор Мъри Хоуп, дървесните духове, или дриадите, са ефимерните създания, с които лесно може да се влезе в контакт, тъй като те обитават съвсем конкретни физически форми – дърветата. Именно дриадите придават ценните качества на различните дървесни разновидности. Някои дървета имат само лечителски способности, докато други могат да бъдат пазители, защитници, или щедро да дават знания и мъдрост, но само на достойните.

В келтската магическа практика червеният кестен, например, премахва страховете и тревогите на този, който общува с него, а белият кестен разпръсва натрапчивите притеснения. Брястът премахва чувството на безсилие и помага да се справим с предизвикателствата на живота, които на физическо ниво много често причиняват стомашни проблеми. Букът от своя страна може да ни научи колко ценно е да сме толерантни, докато лиственицата влива физически сили на достойните. Дъбът успокоява нервността, подобрява двигателните способности и помага за намирането на решение на конкретни проблеми. Елата пък особено благоприятства лечението на бронхиални проблеми, което е многократно доказано и в нашето съвремие – много санаториуми за белодробни проблеми се намират именно в планински райони, където вирее елата.

Важно е този, който иска да стане достоен за благоприятното влияние на дървото, трябва да подходи към него като към живо същество, да го опознае и да се сприятели с дриадите.
Звучи лесно, но трябва търпение и непредубеденост, за да може определеното дърво да ни избере за партньор и събеседник.

Шаманите препоръчвали на хората от племето да отидат в гората, да се съсредоточат и да „усетят“ кое от дърветата им се „отзовава“. За да се почувства по-отпочинал, по-бодър и изпълнен с повече сили, човек трябвало да насочи любовта си точно към то­ва дърво, да го прегърне и да постои известно време в тази поза.

По време на лов или трудни преходи америка­нските индианци също се зареждали по този начин с енергия от дърветата. Това, че расте­нията са „пълни“ с позитивна енергия, са знаели още и древните знахари и билкари. Дори лични­ят лекар на Бисмарк препоръчвал на канцлера при умора и напрежение да се приближи до дър­во, да го прегърне и да остане така поне поло­вин час.

Лечебната сила на дърветата и растенията е била позната и изследвана и от древните гър­ци и от много други древни народи. Някои осо­бено полезни дървета са били обожествявани и използвани в окултни ритуали.

 

Не забравяйте (или по-скоро – припомнете си), че сме дошли на Земята, за да живеем разумно, да се ползваме от силите на Светлината и топлината,  да придобиваме знания и опитности,  да изучаваме растенията и животните,  да разбираме техния език … да изпълняваме волята Божия.

 

Като изучава Природата, човек познава себе си. Той е свързан с нея, а тя се отразява в него, като в огледало.

Учителя Беинса Дуно

 

 

Източници:
http://media.framar.bg/любопитно/дърветата-лекуват#axzz1gPbOpWk3
http://media.framar.bg/любопитно/дърветата-успокояват-психиката-лекуват-и-укрепват-здравето #axzz1gPbOpWk3
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=1226&edition_id=39&format=html


Предишни материали:

Лечебните сили на дърветата – 1ва част
Лечебните сили на дърветата – 2ра част

Elektromagnetichni sili :)
Природосъобразно

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм     Веднъж, когато стана въпрос за лечебни методи, Учителя каза: Човек трябва да знае, че болестите в живота са спирачки в неговия път – по този начин той се възпира от извършване на някое зло. Болестите произтичат от няколко външни причини: недоимък на въздух, на храна, […]

Прочети още »
Svej bosilek :)
Природосъобразно

Нашите по-малки братя, растенията

Нашите по-малки братя, растенията   Една красива, отличителна черта на Учителя беше тази, че от една страна Той ни въвеждаше в един възвишен, мистичен свят, а от друга страна не се откъсваше от физическия свят около себе си. Законите и принципите, с които ни занимаваше, винаги ги разглеждаше практически, във връзка с конкретните задачи на […]

Прочети още »
Vsichko izlishno e nezdravoslovno
Природосъобразно

Психично влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци. Хубаво е […]

Прочети още »