Лечение чрез храна и пост

Limec

Limec
Храненето е метод за лекуване. По-добър метод от него няма, но трябва да се знае каква храна да се употребява и кога да се храни човек.
По време на боледуване и след оздравяване от дадена болест човек се нуждае от специфична храна. Например, който е боледувал от треска, иска да яде кисело; при друга болест човек се нуждае от сладка храна.
Едно трябва да се знае: всеки божествен плод има своето велико предназначение. Следователно, ако се храниш с ябълки, ще придобиеш едно качество; ако се храниш със сливи, ще придобиеш друго качество. Каквато храна яде човек, такъв става.
Изобщо, продълговатите плодове представят интелигентност, а валчестите, кръглите — живот и чувства. Плодовете не са нищо друго, освен съвкупност от енергии, които функционират в тия форми.
Картофите придават само едно качество на човека – правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката придава следните качества на човешкия организъм: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето придобива свежест. Ако искаш да бъдеш сладък, благ – яж грозде. Изобщо храната, оказва влияние върху характера на човека.
Ако искате да подобрите кръвообращението си, яжте череши. Какво се крие в черешата? В нея се крият дълбоки чувства. В черешата се крие законът на свободата.
Какво дават дренките? Ако сте безхарактерен и отпуснат, като ядете дренки, придобивате устойчивост и издръжливост в характера. Те доставят желязо в кръвта.
Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши; ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки; ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши, които едновременно стават регулатор на стомаха. Дините, дренките, тиквите също регулират стомаха. Плодовете изобщо развиват благородни чувства. Само че не трябва да се преяжда, да се претоварва стомахът.
Някой казва: имам неврастения! Яж грах! Друг казва: страдам от ипохондрия. Яж жито! Казват за някого, че този човек е много сприхав. Дайте му да яде царевица! Еди-кой си не обича да устоява на своите задължения. Дайте му да яде ръж! В ръжта има нещо идеално, тя расте нависоко. Тя, като влезе у човека, създава висок идеал.
В някои плодове преобладават известни цветове повече, в други по-малко. Например вземете черешата – в нея преобладава повече червеният цвят. И следователно, ако някой е малокръвен и ако разбира закона, при яденето на черешите, ако той има туй разположение, ако яде по новия начин, яде чрез разбиране, а не механически, непременно той ще възприеме всичко онова, което е необходимо за неговия организъм.
Ябълката се е създала в астралния свят, а крушата и лимонът – в умствения. Като погледнете формата и цвета на домата, ще установите, че той е останал назад в развитието си. По-далеч от живота на стомаха той не е отишъл. Материалистите са подобни на доматите.
Черешата представлява символ в природата. Червената череша, както и всички червени плодове, излязоха от рая. Черешата действува разслабително на организма.
При малокръвие – яжте краставици.
Който иска да бъде здрав, ще яде непържен лук. Само болният от гръдна болест може да яде пържен лук, като лекарство. Който иска да бъде здрав, да яде готвено от човек, който го обича.
Когато лукът се нареже на ситно и запържи, той губи своята магнетична сила.
Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд. Яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. Изобщо вечер човек трябва да се храни преди залез слънце. Не е ли ял по това време, по-добре да не яде. Нека пие една чаша гореща вода или чай и да си легне с празен стомах. Така ще спи леко и приятно.
Който иска да се лекува лесно от хрема, нека приложи следното средство: дойде ли зимата, нека си купи поне 1000 парчета праз и щом го хване хрема, да яде по 3-4 пъти на ден праз. Българинът по естество е практичен, той търси лек в народната медицина и е дошъл до следните резултати: като заболее от хрема, употребява праз.
Когато имате болки в сливиците, взимайте лют чесън. Това е един добър начин за лекуване на сливиците и добра дезинфекция на гърлото. Чесънът действа отлично и за тези, които страдат от безсъние. Много хора, особено българите, ядат люти чушки. Лютивите чушки помагат против треска, но за здрав човек те не се препоръчват. Също така не се препоръчват и много кисели и сладки храни.
Ако се чувствувате нервен, неразположен, изяжте две круши или две ябълки, малки или големи, законът действа еднакво. Силата не седи в големината, но в числото две като принцип. Числото две е магнетично, смекчава енергиите. За очите ще ядете леща. За бъбреците – фасул. За хубав тен на кожата – грах. Ако изпаднете във физическо неразположение, ще трябва да изпиете сока на два-три лимона със захар, а след това да изпиете сока на няколко портокала. Сокът на лимоните и портокалите възстановява доброто разположение на духа, подобрява състоянието на стомаха.
Яжте повече коприва и спанак да почерните косата си.
Ако стомахът ви е разстроен, сварете дренки или пък ги яжте пресни. Черешите пък действуват разслабително.
Всичко пресилено носи лоши последствия. Чели сте за ползата от лимоните и се подлагате на лекуване с лимони. Лечебна е лимонената киселина, но трябва да знаете как да я употребявате. Иначе тя причинява простуда; понеже отнема топлината на организма, капилярите се свиват, кръвообращението се нарушава и човек заболява. Достатъчно е по един лимон на ден. Изцеди лимона, долей чашата с гореща вода и изпий сока. Повече от един лимон не е нужно.
Не е все едно дали ще употребяваш жито, царевица или овес. Енергиите на житото са коренно различни от енергиите на другите зърнени храни. Който иска да стане идеалист, да се храни с овес. Ако искаш да бъдеш здрав, да придобиеш мускули – яж жито. Засега най-силната и здрава храна е житото.
Сладката храна придава мекота на характера, киселата придава активност, енергия. Киселата храна усилва волята на човека.
Който яде боб, ще научи закона на щедростта.
Черешата и прасковата крият в себе си лечебни свойства. Черешата се препоръчва против малокръвие и неврастения. Пролет, когато има череши, можете да ядете, колкото искате, но с любов. За да се ползвате от плодовете, те трябва да са отглеждани от добър човек.
Всеки плод крие в себе си лечебна сила, която трябва да се използва. Ако сте нервно възбуден, изяжте три петровки ябълки и неразположението ви ще изчезне.
Ябълките влияят добре за тониране на нервната система. Орехите влияят добре на мозъка като храна, а житото влияе добре на сърцето.
Който иска да бъде весел, жизнерадостен, нека яде череши, които зреят рано в началото на май. Който иска да бъде философ, мъдър, да яде грозде – късен плод. Когато има големи мъчнотии, да яде ряпа, тя помага против много болести, взима се като символ на преодоляване. Когато работите ви не вървят добре, яжте ряпа.
Лукът е лековит, когато се яде суров, печен или варен, но не и запържен.
Който страда от неврастения, да се подлага на диета от грах; който страда от ипохондрия, да яде жито; сприхавият да яде царевица, неустойчивият – ръж. Ръжта създава висок идеал. Дребните растения създават хора с дребни идеали, а едрите – обратното. Селяните в Софийско трябва да се хранят с ръж, за да станат по-големи идеалисти.
Когато иска да дезинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха и на гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния предписвам чесън, но не и на здравия. Иска ли да стане красив, човек трябва да яде грах. Яде ли боб, той ще стане здрав, ще развие твърдост.
Който иска да внесе светли мисли в ума си, той трябва да яде плодове, които са зрели на север; който иска да внесе благородство в сърцето си, той трябва да яде плодове, зрели на юг; който иска да внесе благородство в характера си, той трябва да яде плодове, зрели на изток; който иска да придобие разбиране за живота, той трябва да яде плодове, зрели на запад.
Заболее ли човек от артериосклероза, да яде по възможност малко по-проста чиста храна. Да се храни с варено жито, с варен ориз и плодове. Когато сте неразположени духом, направете следния опит: вземете половин килограм пресни, едри, хубави череши и излезте навън в 10 ч. преди обяд. Обърнете се към слънцето и започнете бавно, спокойно да ядете черешите – около половин час; освен череши нищо друго не трябва да ядете.
За кашлица: ще настържете черна ряпа и от сока ще изпивате всяка вечер по една кафена чаша. Отлично действува и на стомаха. Ще вземете и по една скилидка чесън с малко солчица. Това ще правите всяка вечер, докато кашлицата престане.
Ако болният се храни с благодарност и съзнава, че Бог се грижи за него, в продължение на един месец положението му ще се подобри.
Хората съкращават живота си повече от преяждане, отколкото от недояждане. Има болести, които се лекуват с глад. Обаче не всякога гладът е на място. Някога гладът се отразява добре и върху здравите, но когато той се явява като вътрешен подтик. Някой съзнателно се подлага на глад, но се плаши и прекратява гладуването. Тогава се явява в организма му известна отрова. Знай, че и с малко храна може да се прекара. Гладът е вътрешен подтик в човека, който го укрепва и обновява. Ако гладуваш със страх и съмнение, гладът произвежда обратна реакция.
Постът е за болни, за грешни хора, а не за здрави и праведни. Само болният човек се лекува чрез пост. Здравият трябва да яде, без да преяжда. Щом преяде, той е нарушил законите на правилното хранене, заради което трябва да пости.
Целта на поста е да се филтрират мислите и чувствата на човека. От друга страна, постът е нужен за почивка на организма – външна и вътрешна. Постът се препоръчва и като средство за лекуване. Във време на пост горенето в организма е по-силно, благодарение на което става изгаряне на всички вещества, които са причина за различни болести, неразположения и недоволства.
Да не окалваш езика си с нечисти думи, това е пост. Да не окалваш ума си и мозъка си с лоши мисли, това е пост. Да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки – това е пост.
Който иска да пречисти своята нервна система, трябва да пости поне четири пъти в месеца. Да знаеш как да постиш, колко време да постиш и кога да постиш, това е цяла наука. Пречистиш ли нервната си система, ти придобиваш в съзнанието си повече светлинна енергия.

Limecut i svetlinata

Човек е длъжен да пости поне един ден през месеца, да даде почивка на стомаха си.
Онзи, който пости, на разходка да не излиза. Туй е едно от правилата. Ученик, който дойде на екскурзия, трябва да си носи хлебец, да пие вода и да благодари на Бога. На екскурзия всички ще бъдат сити.
Остави болния да гладува, за да събудиш в него подтик за живот. Така той по-скоро ще оздравее, отколкото ако яде.
Съвременните хора задоволяват глада си чрез физическата храна. Те могат да се хранят и с въздух, но по особен начин. Как ще приемат въздуха? Чрез порите. Обаче порите на съвременните хора са запушени, вследствие на което те не могат да използват въздуха като храна. Когато порите им са отворени, въздухът влиза през тях и храни тялото. Тогава с малко храна те добиват голяма сила. Постът се употребява за обновяване на организма, за подмладяване. След поста, колкото се може по-дълго време, употребявайте храна еднообразна и храна, която иска малко сила за храносмилането, за да не се възбужда у вас апетитът, за да може да се развиват дробовете, та да приемете повече храна от въздуха и от водата, да изваждате повече сокове от храната, отколкото сега. Важното е с поста да се постигне сила, здраве, а не да се хвалите и надпреварвате кой повече дни може да пости. Човек, който е постил 10 дни, може да направи много работи; който е постил 20 дни, ще се освободи от много заблуждения.
Постенето е начин за обновление на човешкия организъм. Главната идея в поста е да събуди скритата енергия в клетките и да обнови организма. Но трябва да се работи по-разумно. В поста се върви последователно. Има известни закони, които трябва да се спазват. Ако ти си определиш пост, без да знаеш защо ти е, той не е полезен. И после, трябва да се спазва времето, трябва да се спазват дните, когато ще се пости. Ако започнете вашия пост в понеделник, ще имате един резултат, ако го започнете във вторник, ще имате друг резултат, ако е в сряда, четвъртък, петък, събота, неделя – различни резултати. При това, като започнете поста от сутринта, от обед или вечерта, пак ще имате различни резултати. Ако не вършиш волята Божия, и двадесет дни да постиш, нищо няма да те ползва. Но ако постиш десет дни и всеки ден носиш своето ядене, определено за този ден на бедни хора, такъв пост може да ти помогне. Или ако постиш, за да очистиш един недъг в себе си или пък да придобиеш разположение на душата си, да пречистиш мислите и чувствата си, разбирам такъв пост. В 24 часа съзнателен пост човек може да обнови клетките на тялото си.
Ако решите да постите, може да почнете поста, когато сте във възходяща степен на духа си.
С пост и молитва ще се лекувате от болестите и недъзите. Но ако сте разположени, може по-дълго да постите, не сте ли; чувствувате ли се изтощени, ще престанете да постите.
Стомашната област има отношение към симпатичната нервна система, тя не трябва да се натрупва с чужди излишни вещества. Ако стане това, ще си наложите пост да възстановите нормалното положение. Постът трябва да бъде умерен, разумен, докато махнете излишните мазнини и утайки. Да постиш, значи да се въздържаш от лоши мисли и чувства – този пост крие в себе си магическа сила.
Гладът лекува. Ако боледуваш от ревматизъм или друга болест, можеш да се лекуваш е глад. Трябва да ти е приятно, че гладуваш. Гладът пречиства тялото, порите се отварят и дишането става все по-дълбоко. Гладът внася повече светлина в ума. Още от старо време хората се лекували чрез глад.
Ще постиш, за да възстановиш здравето си, да повишиш вибрациите на своя организъм и живот.
Веднъж дойде при мене един младеж и ми разправи, че се разболял от неизлечима болест, бил на умиране, попада му една книжка за лекуване с глад, почва да гладува; разказа ми за опитността, която е имал първия ден, втория и така до 22-рия ден, и резултатът бил, че болестта изчезнала. Този човек е приложил поста 22 дни с вяра в своя ум и своето сърце.
На болни препоръчвам поне 2 – 3 дни глад, а след това може да хапне малко чорбица от сливи (2-3 лъжички), след няколко часа пак, но с малко хляб. Като се позасили болният, ще му дам една хубава ябълка с кората, добре да я сдъвче, заедно с нея, за да поеме всичките й сокове, и чак след това ще пристъпи към обикновената храна.
В яденето е всичкото ви нещастие. Ако хората знаеха как да гладуват, щяха да благуват. Ако ти си болен, ще постиш, това е необходимо за теб и ден, и два, и три. Пост има физически, и умствен, и духовен. За да се освободи от киселините в стомаха си, човек трябва да го промие няколко пъти с топла вода; ако това не помага, нека пости два-три дни. Постът пречиства стомаха, освобождава го от излишните киселини. Когато се появи някаква рана в организма, добре е човек да се подложи на абсолютен пост няколко дни.
Постът е метод, чрез който човек разрешава велики и трудни задачи. Ще постиш не един, а 40 дни, през което време ще чистиш ума, сърцето и волята си – да не оставиш нищо нечисто в себе си. Някой постил 10 дни и мисли, че направил нещо. Не ял печена кокошка и не пил вино – какъв пост е това? Като започнеш поста, ще вземаш старите тефтери и всеки ден ще заличаваш по нещо. Ще простиш на всички хора. Ще постиш и ще се молиш.
Чрез поста човек усилва волята си и се освобождава от страха, че ще умре от глад. Гладът лекува. Ревматизмът се лекува с глад. Гладът пречиства тялото, порите се отварят, дишането става по-дълбоко, светлината на ума се увеличава.

Limec

Добре е от време на време да ядете само сурово жито. Ще ви дам следния опит: онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, нека се подложат на житен режим за един, два или три месеца най-много. През това време не  трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат сурово жито, добре изчистено и измито. Този опит да приложат само онези, които са нервни и неразположени и които искат да се лекуват. Ако ви се вижда много един месец, направете опита за една седмица. Ще накиснете от вечерта 100 г чисто жито с вода, ще го разделите на три равни части: ще дъвчете сутрин, обед и вечер; ако ви се пие вода през деня, може да пиете, колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде по-добре регулирана. Почувствувате ли нещо дисхармонично от опита – спрете го.


Източник:
„Книга за здравето“ – мисли от Учителя Беинса Дуно
Допълнено и преработено издание
Издателство: Астрала, София
Съставители: Никола Нинков, Емилия Алексиева

Sred gorata do rekata :)
Чисти от вътре и от вън

Лечение с вода

Ако разбирахте свойствата на водата, бихте могли да лекувате с нея всички болести. Водата, с която ще се лекувате, трябва да бъде абсолютно чиста. Голяма част от тялото на човека е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма. Влагата, водата е причина за топлината на организма. Липсата на вода охлажда организма. Много […]

Прочети още »
Noti :)
Чисти от вътре и от вън

Лечение с музика

Музиката във физическия свят е потребна, за да организира дезорганизираната материя. Физическият свят е дезорганизиран. Чрез музиката материята ще трепти хармонично. Музиката е Божествен метод за успяване в света. Чрез музиката по-висши същества достигат до нас. Вие, ако пеете, ще спомогнете по-напреднали същества да дойдат и да ви помогнат. Ако не пеете, няма да се […]

Прочети още »
Kostenurki
Чисти от вътре и от вън

Лечение чрез движение

 Всяко наше външно действие е израз на действие, което става вътре в духовния свят. Всяко дисхармонично движение във физическия свят произвежда дисхармония в астралния. Всяка дисхармония в астралния свят се отразява и на умствения. Щом вътрешният свят се уравновеси, ще се възстанови хармония и в движенията на външните крайници. И тъй, мисълта се отразява върху […]

Прочети още »