Маска за заздравяване на косата

maska za kosa s eterichni masla 4

 maska za kosa s etrichni masla
Косата е добре да се подхранва веднъж седмично, а през зимата – два пъти, като се използват маски, билкови отвари или други лечебни методи.
Маската, която искам да споделя с вас е много проста и е подходяща за различни типове коси. Тя подобрява еластичността, естествената влага, блясъка, обема, здравината на косъма, регулира мастната секреция, помага за спиране ( или намаляване ) на косопада, предпазва от накъсване и цъфтежи в краищата.

 

Необходими съставки за маската:

студено пресован зехтин
лимонов сок
(прецеден от власинките) – ако косата е много суха, може лимоновият сок да се намали, но това всеки е добре да прецени сам според собствените си усещания
мед
чисти етерични масла

maska za kosa s eterichni masla
Съотношението на съставките е 1:1:1, но все пак всичко зависи от вашата коса. Тази маска подпомага заздравяването на косата, подхранва корените в дълбочина и дава сила на краищата.

Намажете добре цялата си коса – от корените до върховете, завийте я с найлон или шапчица за баня и увийте добре с хавлиена кърпа, за да се затопли главата ви. Ако имате достатъчно време, може да оставите маската да престои около 1:30 ч, но все пак зависи и от вашето усещане и комфорт.

От време на време може да замествате зехтина с масла като бадемово, кайсиево, сусамово, масло от гроздови семена и т.н. Неудобство на маската е, че ще трябва да измивате косата си 2-3 пъти с шампоан, но резултатът от заздравяващия й ефект ще го видите само след няколко мазания. Но за да има траен резултат, е добре да я прилагате по-дълго време. Ще видите, че си заслужава 🙂

maska za kosa s eterichni masla 2
Добавяйте по 2-3 капки от няколко вида чисти етерични масла (например – лавандулово, шипково, масло от мащерка, от здравец, от розмарин, от канела, от евкалипт, от карамфил …). Избягвайте смесването на прекалено много етерични масла, защото все пак те са много концентриран продукт, преминават в кръвообръщението и не бива да се получава пренасищане. Достатъчни са по 2-3 капки от 2-3 вида масла.

maska za kosa s eterichni masla 3
След като приключите с цялостното къпане и преминете към попиването на водата, не бързайте да излизате от банята веднага. Попийте косата с хавлиената кърпа с леки движения, след което напръскайте корените на косата с розова, лавандулова, здравецова или каквато флорална вода имате. Намажете също лицето, шията и деколтето (а може и цялото тяло), без да попивате влагата от кожата.

maska za kosa s eterichni masla 4

Желая ви приятни уханни мигове !

Kosa i durvo
Външна красота Избрани публикации

Силата на косата

снимка: Михаил Георгиев Всеки косъм съдържа енергия в себе си – електричество и магнетизъм. Космите на главата са антени, чрез които човек приема знания от висшите светове. Като разресва косите си, човек поставя на място всяка антена, ако те на са на място, възприемането се нарушава. Вчесвайте често и добре космите си, дръжте ги в […]

Прочети още »