Съзнателно хранене

slunchogled


Храненето не е процес, изолиран от духовния живот на човека. Ако човек води егоистичен живот и е приел да консумира вегетарианска храна само по хигиенични съображения, какво ще го ползва това? Ако човек за своите интереси е готов да унищожи брата си, какъв вегетарианец е той? Следователно, човек не трябва механично да прилага определен режим в храненето си, а трябва да застъпи и съответните психологически промени в него. Той трябва да сложи за основа на живота си Доброто и Любовта. Трябва да култивира онези качества в себе си, които да го направят проводник на Любовта, т.е. той трябва да води съзнателен живот, за което са нужни знания и воля за приложение на това знание.

slunchogled

Храненето е процес, свързан с изявяването на Любовта на физическия свят. Каквато е храната на човека, такава ще бъде и кръвта му, съответно такива ще бъдат и мислите, чувствата и делата му. Казано е: „По делата им ще ги познаете“. Както неправилното хранене, така и неправилното мислене и чувстване еднакво довеждат човека до самоунищожението. Ние трябва да се пазим от отрицателни изживявания. С всяка отрицателна мисъл, чувство и проява, ние внасяме отрова в организма си, която съкращава живота и понижава цялото ни съществуване. Злото е материя, която предизвиква процес на разлагане, на гниене в организма, а прошката е противоположния оживителен процес. Тя пречиства, помага за изхвърляне на отровите от съзнанието, които водят до замърсяване на кръвта и по този начин се получава обновявате. Ние разполагаме с възможности да се справим с всички болести, ако знаем как да се свържем с живите сили на Природата и да развиваме в себе си възвишени чувства и мисли.

Всеки плод, всеки зеленчук, заедно с хранителността, носи известни сили, които определят дадени качества. Употребявайте ги съзнателно и в необходимото количество. Давайте на организма си от всички плодове и зеленчуци, от които усещате, че имате нужда и които ви помагат в развитието.
Също така е добре човек да се храни в определени часове, за да приучи стомаха си да изпраща необходимия сок в определено време. Не е ли възможно, яжте когато сте гладни и благодарете на Бога за приетата храна. Ако сте неразположени, по-добре е да не ядете. Изпийте 2-3 чаши гореща вода и състоянието ви ще се подобри. Разположението към дадена храна е от голямо значение за пълното и правилното й усвояване от организма. Но както и да се храни човек, не положи ли Доброто за основа на живота си, не е ли изпълнен с добро разположение към всичко живо, няма ли светла, възвишена мисъл и висок идеал, той няма да може да разбере този велик процес на храненето и няма да може да се възползва от скритите сили на Природата, вложени във всички хранителни продукти.

Науката за храненето е необятна област, която трябва усилено да се изучава. Храни ли се човек механично и безразборно, целият му живот протича така. Затова седнете ли да се храните, отправете своята благодарност към Този, който ви е дал всички блага, чрез които поддържате живота си. Помислете колко Същества и сили са взели участие в създаването на всичко това и отправете признателността си към Тях. Изпълнете сърцето си с благодарност към Източника на живота и неусетно ще се доближите до неговите живителни струи. Любовта е най-съвършената хигиена! Вложете Любовта като основа на живота си и тя ще ви научи как правилно да се храните и да живеете.

Взел си плод в ръка, не бързай да го изядеш! Погледни го и благодари на дървото, и на Слънцето, и на Земята, и на всичко, което е съдействало за създаването му и тогава пристъпи към изяждането му. Приемай храната си с благодарност, и ще видиш как неусетно доволството и радостта ще станат спътници в живота ти. Положи Доброто за основа на живота си, насочи мисълта и чувствата си към Доброто, за да останеш вегетарианец и в другите светове. Човек не трябва да раздвоява съзнанието си, за да не служи и на едните, и на другите сили. Тогава той не може да се храни правилно. Храненето е наука на бъдещето. Човек още не се е научил на най-важното изкуство – изкуството да живее.

Използвани са лични материали, материали от Учителя Беинса Дуно и записки на Цанка Екимова (Дойнова) на тема „Учителя за храненето”.

Ками К 🙂

Elektromagnetichni sili :)
Природосъобразно

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм

Регулиране на магнетизма и електричеството в човешкия организъм     Веднъж, когато стана въпрос за лечебни методи, Учителя каза: Човек трябва да знае, че болестите в живота са спирачки в неговия път – по този начин той се възпира от извършване на някое зло. Болестите произтичат от няколко външни причини: недоимък на въздух, на храна, […]

Прочети още »
Svej bosilek :)
Природосъобразно

Нашите по-малки братя, растенията

Нашите по-малки братя, растенията   Една красива, отличителна черта на Учителя беше тази, че от една страна Той ни въвеждаше в един възвишен, мистичен свят, а от друга страна не се откъсваше от физическия свят около себе си. Законите и принципите, с които ни занимаваше, винаги ги разглеждаше практически, във връзка с конкретните задачи на […]

Прочети още »
Vsichko izlishno e nezdravoslovno
Природосъобразно

Психично влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци. Хубаво е […]

Прочети още »