Салата табуле с лимец

Salata tabule s limec

Салати, салати … могат да се приготвят по толкова различни начини 🙂
Но понякога сме много гладни и ни е трудно да си представим, че може да се нахраним само с една салата. Е, може 🙂 Стига да я направим достатъчно хранителна и засищаща, което не означава да смесим огромно количество и прекалено много различни по вид продукти. Ако към една салата добавим например накиснат лимец, то съвсем спокойно ще се нахраним като с основно ястие … и прилагайки подобен начин на хранене, скоро няма да имаме нужда да ядем салата с хляб, а ще ни е достатъчна само салатата, защото зърното ще ни засища и ще ни дава достатъчно жизнена сила.
Лимецът е древно зърно, което  има голяма хранителна стойност, не се влияе от торене, радиация, а глутенът му е в изключително малко количество и е лесен за усвояване. Той е меко зърно, т.е. може да се яде директно, но е добре да го накисваме за няколко часа или половин денонощие, за да активираме силите вложени в него. А за разлика от другите житени култури, той е алкална храна и не прави киселинна реакция в организма. Може да го добавяме към салати, сосове, основни ястия (след сваряването), десерти, напитки … Но това, което бих ви препоръчала е да не го мелите, чукате, печете, пасирате и т.н., а да го ядете накиснато и да го дъвчете много добре, за да може съзнателно жизнените сили да се влеят във вас 🙂

Salata tabule s limec

Съставки:

100 гр лимец
2 домата (средни по размер)
2 връзки магданоз (колкото повече, толкова по-добре 😉 )

пресни или сушени подправки – босилек, риган, мащерка, джоджен, мента, …

прясно изстискан лимонов сок
студено пресован зехтин
хималайска сол

Приготвяне:

Накиснете лимеца в хладка вода за няколко часа или за през нощта. Нарежете доматите на малки парченца и накиснете магданоза. Може да добавите и ароматни подправки, но не смесвайте прекалено много видове, за да може да се усещат индивидуалните вкусове. Накрая овкусете салатата с лимонов сок, зехтин и сол.


Приятни свежи, ароматни и сурови изживявания в света на храната даряваща живот 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *