Сос от авокадо, накиснат лимец и вълшебен нар

Sos ot avokado, nakisnat limec i nar

Вкусната, полезна, здравословна и лесно обработваема храна може да е комбинация само от няколко неща … колкото повече продукти сме смесили, толкова повече информация ще трябва да обработи организма ни … така че стремете се към по-простички неща, които да носят наслада и радост 🙂

Sos ot avokado, nakisnat limec i nar

Ще се насладим на авокадено кремче, което ще е пухкаво, маслено и нежно, вкусът му ще бъде леко кисело-солен, което ще прави вълшебно усещането с деликатно сладките зрънца нар. А зрънцата лимец ще ни донесат много сила и живот, тъй като са само накиснати, а не термично обработени и не са пасирани, за да може да използваме разумно силата вложена в тях чрез дъвченето.

Съставки:

100 гр. лимец

1 бр. авокадо
150 мл. вода – чиста, изворна, филтрирана
лимонов сок – прясно изцеден
студено пресован зехтин
хималайска сол
мащерка – прясна или сушена

20-30 гр. зрънца нар

Sos ot avokado, nakisnat limec i nar

Приготвяне:

Лимецът е изключително меко зърно и не е нужно да го киснете прекалено дълго време, но все пак зависи и от личния вкус 🙂 Бих ви предложила да го накиснете за 12 часа и да прецените дали мекотата ви е достатъчна или е нужно да намалите или увеличите времето.
Изберете добре узряло авокадо – важно е да е меко, но все пак устойчиво, така че като го натиснете, пръста ви да потъва леко, но да не е прекалено меко, защото в повечето случаи означава, че е презряло. Също не трябва да има тъмни петна, а ако махнете „пъпчицата“ от върха му, не трябва да се вижда тъмно кафяво или започнал процес на разваляне. Вътрешната част на плода е с нежен зелен цвят, като около костилката става по-светличък към жълтеникаво.
Разрежете авокадото и с помощта на лъжичка отделете плода от обелката, по този начин няма да остава излишно количество, както би станало ако решите да ги белите с нож. Нарежете изчистеното авокадо и го сложете в чопър или блендер да се пасира с водата, така че да получите пухкав и гладък крем. Добавете лимоновия сок, зехтина (за да се получи още по-приятен, пухкаво-маслен вкус 😉 ), солта и листенцата на няколко стръкчета мащерка и пасирайте за кратко.
Изсипете кремчето в отделен съд и добавете вече накиснатия и изплакнат лимец и зрънцата нар.
Вкусът, който се получава е изключително нежен и пухкав благодарение на авокадото, зрънцата лимец му придават плътност, а нарът ни отвежда във вълшебен леко сладникав нов свят.

Sos ot avokado, nakisnat limec i nar

Този „сос“ може да си го мажете върху филийка или крекерчета, да го използвате като допълнение към салата или основно ястие … или просто да го ядете самостоятелно 😉

Бъдете свежи и изпълнени със здраве 🙂


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *