Пчелно млечице (Royal Jelly) – състав, полезни свойства, приложение

pchela

Апитерапия

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Апитерапията е комплексно понятие от производните „апис“ – пчела и „терапия“ – лечение. Апитерапията се дели на няколко подтерапии в зависимост от използвания пчелен продукт за лечение:

–   медолечение;
–   желе-роял-терапия (лечение с пчелно млечице);
–   поленотерапия (лечение с пчелен прашец);
–   апитоксинотерапия (лечение с пчелна отрова);
–   прополисотерапия ;
–   лечение с пчелен восък.

Тайната на апитерапията се крие в употребата на естествени природни средства. Пчелните продукти (мед, пчелен клей (прополис), пчелно млечице, восък, цветен прашец (полен), пчелна отрова) са ефективни природосъобразни лекарствени средства, тъй като са комбинация от полезните вещества от растенията и обработката им от пчелите.

 

Пчелно млечице

 

Пчелното млечице е секрет на глътъчните горночелюстни жлези на младите пчели-работнички (на възраст 4-12 дни), който те внасят в особено удължени килийки, където предстои да бъде отгледана пчелата-майка. Това е специална полутечна храна, предназначена за личинката на бъдещата пчела-майка, за личинките на пчелите-работнички и на тьртеите. То представлява млечнобяла желеподобна материя, която ден-два след започване на пашата придобива жълтеникав цвят.

В състава му преобладават белтъчините (18%), ферменти, минерални соли (около 1%) хормоноподобни вещества, витамини (най-вече от група В), захари (9-17%), мазнини (до 5,5%), повече от 20 вида аминокиселини (аргинин, хистидин, валин, метионин, триптофан и др).

Натуралното пчелно млечице (желе роял) в маточниците е стерилно. То има бактериостатично и бактерицидно действие, т.е. в състояние е да преустанови възпроизвеждането и растежа на много бактерии, и дори да ги убие.

То повлиява някои основни биологични процеси в растителните, животинските и човешките тъкани. Регулира функциите на жлезите с вътрешна секреция. Предизвиква повишаване на обмяната на веществата, поради което е уместно да се дава на прекалено слаби деца. Пчелното млечице съдържа много ацетилхолин – вещество, разширяващо кръвоносните съдове, затова действа добре при хипертонична болест. Но като цяло пчелното млечице действа регулиращо на артериалното налягане (както високо, така и ниско). Употребата му се отразява благоприятно при атеросклероза (включително на съдовете на долните крайници) не само в начален етап, но също и при пациенти с различни клинични прояви на заболяването. Антисклеротичните свойства на пчелното млечице се дължат главно на неговия съдоразширяващ ефект, положително влияние върху централната нервна система и нормализиране на съдовия тонус, както и способността му да намалява нивата на холестерола и да увеличава концентрацията на фосфолипиди в кръвната плазма.

Действа подсилващо на имунната система, помага при силно изтощение и мигрена. Активизира кръвотворенето, като увеличава количеството на хемоглобина и броя на еритроцитите, поради което се прилага при анемии. Засилва функцията на надбъбречните жлези.

Изследвания показват и геронтологичен ефект (т.е. притежава тонизиращо действие, поддържа настроението, също така подобрява зрението, паметта, апетита в напреднала възраст). В резултат на използването на пчелно млечице при наблюдавани пациенти се отбелязва постепенно подобряване на общото състояние, подобрява се притока на въздух, намалява сърцебиенето, болките в областта на сърцето, на ставите, в кръста. Положителният ефект на пчелното млечице се отразява и на процесите на метаболизма в тялото на възрастния човек.

Притежава и противомикробно действие и се прилага при лекуване на туберкулоза и бруцелоза. Пчелното млечице разширява кръвоносните съдове и спомага за правилното оросяване на сърдечния мускул, подобрява работата на сърцето и се прилага при заболявания на сърдечно-съдовата система, регулира процесите в централната нервна система, укрепва организма и подобрява самочувствието. Използва се при лекуване на заболявания на стомашно-чревния тракт (като гастрити, язвена болест … ), а също при ставни заболявания (като артрит) и нервни смущения. Периодичното използването на пчелно млечице води до намаляване на пристъпите при пациенти с бронхиална астма и значително подобрява тяхното състояние. А според някои автори, пчелното млечице, повишава резистентността към бактериални и вирусни инфекции, които най-вероятно са свързани с наличието в него на гама глобулин.

Проведените изследвания от проф. Викторов (от Русия) са показали благоприятно повлияване от млечице при старческа слабост, отпадналост, преумора, главозамайване, лош апетит.

Проф. Пейчев е провел наблюдения върху възрастни хора, които към храната си получавали пчелно млечице. При тези хора констатирал повишаване на фагоцитарната активност, хемоглобина, теглото, подобряване на апетита, съня, работоспособността и паметта. Много автори отбелязват, че при приемане на пчелно млечице през устата се подобрява функцията на миокарда и коронарните съдове, помага при исхемична болест на сърцето, диабет, намаляват се ангиозните пристъпи, забавят се процесите на стареене.

Проф. Полтев (от Русия), обобщавайки данните за влиянието на млечицето върху човешкия организъм, прави следните изводи:
– пчелното млечице представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество, съдържащо необходимите за нормалното съществуване елементи;
–  пчелното млечице усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава съпротивляемостта към болестите, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на остаряване.

 

Начини на приложение и дозировка:

>> Вътрешно – под формата на естествено маточно млечице (най-добрият вариант !!!), таблетки, сироп и др. Дозировката е в зависимост от възрастта на човека и от вида на заболяването. При кърмачетата дозировката на естествено маточно млечице е от 5 до 10 мг (0,005 – 0,01 гр.) дневно, а при възрастните – от 250 до 300 мг (0,25 – 0,3 гр.), взето на два приема, сутрин и обяд, преди храна. Чистото млечицето се слага под езика, а капсулите и таблетките могат и да се гълтат (но тяхната ефективност не е толкова добра, а в повечето случаи съдържат и допълнителни вещества като подобрители, консерванти, оцветители …). Продължителността на лечението е 1-2 месеца, като при нужда може да се повтаря многократно.

друг начин за вътрешно приложение (според мен много по-ефективно!) е комбинацията от чист пчелен мед + пчелен прашец + пчелно млечице

още един примерен вариант за приемане на пчелно млечице – 1 г пчелно млечице се смесва със 100 гр. чист пчелен мед и се взема по 1/2 чаена лъжичка два пъти дневно. За 1 лечебен курс са необходими около 5 гр. пчелно млечице.


>> Външно
– под формата на локални апликации в комбинация с пчелен мед или мехлеми за дерматологични или козметични нужди.

 

Използвани източници:
http://zdraventer.blogspot.com/2011/11/blog-post_2063.html
http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/1314-pchelno-mlechice-ryal-jelly.html
http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p12056.htmlraiska qbulka
Супер и полезни

На „кратко“ за райската ябълка

Райската ябълка (Diospyros kaki) е вид растение от семейство Абаносови (Ebenaceae). Известна е още с наименованията субтропична хурма, японска хурма, каки и др. Значението й се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото й наименование идва от гръцкото название „диоспирос“, което означава […]

Прочети още »
div kesten
Избрани публикации Супер и полезни

Дивият ( конски ) кестен – акумулатор на Слънце и живот

Дивият кестен (Aesculus hippocastanum L.) – и по-точно плодът му – бе на голяма почит от Лечителя Петър Димков: той носеше в джобовете си 2-3 кестена, така че винаги „пипаше“ малката лъскава, твърда топчица. Понякога го вадеше и после – пъхаше обратно. Убеден бе, че поставе там, кестенът излъчва с нищо несравнима енергия, която влияе […]

Прочети още »
Koshnica s plodove i zelnchuci
Супер и полезни

Плодове и зеленчуци

Плодовете, зеленчуците, семената, зърната оказват определено влияние върху нас. Ето малко кратка информация за това как могат да ни помогнат някои от тях : Ако искате да подобрите кръвообращението си яжте череши. Черешите внасят радост, веселие, жизнерадост, повишават чувството на надежда, действат на сърцето и кръвта. За да бъдете красиви яжте най-хубавите ябълки. Ябълката внася […]

Прочети още »