Снежна салата в лодка

"Snejna salata v lodka" - kitaisko zele, karfiol i bqla rqpa

"Snejna salata v lodka"

В днешната салата присъства витаминозното китайско зеле, което е много красиво, нежно и с прекрасен бяло-светлозелен цвят. В листата му се съдържат около 3, 5 процента белтъчини, много минерали – желязо, калий, калций и фосфор, като в същото време то е с ниско съдържание на натрий. Освен това в китайското зеле има много витамини, като най-много – витамини С, А, бета-каротин и витамин К.

Съдържа изключително малко количество калории, мазнини, въглехидрати и също така не е богато и на протеини.
Въпреки че е с ниско съдържание на въглехидрати, голяма част от тях са под формата на фибри (от 1,5 гр. въглехидрати на купичка, приблизително 0,7 гр. са фибри). А фибрите ни помагат да се чувстваме сити, помагат за стабилизирането нивото на кръвната захар, подпомагат здравето на храносмилателната система и допринасят за поддържането на холестерола в нормата.

Когато избирате китайско зеле, трябва да гледате листата да са чисти и свежи, главите да са здрави, без почерняване или петна по листата. Също така е необходимо да погледнете в центъра на розетката и да се уверите, че не е загнила.

Дойде вече време и за салатата … 🙂

"Snejna salata v lodka" - kitaisko zele, karfiol i bqla rqpa

Необходими продукти за една порция:

2 листа китайско зеле за салатата и 1-2 листа – върху които ще изсипете салатата
100 гр. карфиол
100 гр. бяла ряпа
студено пресован зехтин
прясно изцеден лимонов сок
хималайска сол

"Snejna salata v lodka" - kitaisko zele, karfiol i bqla rqpa

За соса:

50 гр. кашу – предварително накиснато в хладка вода за около 2 часа
студено пресован зехтин
прясно изстискан лимонов сок
малко чиста филтрирана или изворна вода
хималайска сол

"Snejna salata v lodka"

Начин на приготвяне:

Нарежете две от листата на зелето на лентички, карфиола – на малки парченца, а ряпата – настържете. Овкусете салата със зехтин, лимонов сок и сол и я изсипете в 1 или 2 листа – така ще се получи красива салата в лодка.

 "Snejna salata v lodka" sus sos ot kashu

За соса:

Сложете съставките в блендер, като може да добавите и малко вода, за да не стане гъст, но все пак внимавайте, за да не се получи прекалено течен. Важното е кашуто да е добре пасирано, за да имате като резултат нежен и гладък крем. Сосът е с леко сладко-кисел вкус, който допълва комбинацията от зеленчуци в салата.

"Snejna salata v lodka" sus sos ot kashu

Хрупкайте на воля!
Бройте не калориите, а витамините …
и бъдете лъчезарни и щастливи 🙂

Salata "Zeleno proso"
Салати

Салата „Зелено просо“

Това е салата, която може да се приеме и за основно ястие. Тя е пълна с витамини и не съдържа термично обработени съставки, включително и просото, което може да бъде само накиснато и да бъде готово за ядене. То не става прекалено меко, даже бих казала, че остава леко хрупкаво, но е приятно и нежно […]

Прочети още »
Salata tabule s limec
Рецепти с лимец Салати

Салата табуле с лимец

Салати, салати … могат да се приготвят по толкова различни начини 🙂 Но понякога сме много гладни и ни е трудно да си представим, че може да се нахраним само с една салата. Е, може 🙂 Стига да я направим достатъчно хранителна и засищаща, което не означава да смесим огромно количество и прекалено много различни […]

Прочети още »
Hapki "Sveja Zemq"
Салати

Хапки „Свежа Земя“

Необходими съставки за 3-4 порции: около 3 средно големи глави червено цвекло (зависи колко дебели правите резаните и колко порции искате да получите) за соса: 50 гр. небелен суров сусам – предварително накиснат в чиста хладка вода за около 4 часа 50 гр. сурово слънчогледово семе – накиснато за около 4 часа 50 гр. сурови […]

Прочети още »