Домашна чеснова тинктура

Domashna chesnova tinktura

Чесънът се смята, че притежава магични свойства, включително и способността да отблъсква вампири и зли същества. Той е ценен от дълбока древност и е прилаган при лечението на най-различни болестни състояния.
Той е богат на витамини В1, В2, B6 (подпомагащ регулирането на хормоните в организма), витамини А и С, както и на протеини, минералите – манган, фосфор, селен, калций, калий, желязо, мед, както и на химичния елемент германий (притежаващ противотуморни свойства).
Чесънът съдържа и над 200 биоактивни съставки, като най-важните от тях са алиин и алицин. Алиинът е органично съединение, в молекулата на което се съдържа сяра. То е производно на аминокиселините и няма аромат. Когато чесънът се стрие, ензимът алиназа превръща алиина в алицин, който придава характерния аромат и лютивина на чесъна. Но той е нестабилен като химично съединение и при термична обработка се разпада, като по този начин значително намалява лютивината и миризмата на чесъна.

Алицинът представлява изключително силен антибактериален агент, като по своето бактерицидно действие 1 мг алицин отговаря на 15 единици пеницилин.
– Алицинът е много силен антибактериален агент, навлизащ в кръвоносната система и „дезинфектиращ“
белите дробове, вътрешните органи и кожата.
– Лецитинът, друга съставна част на зеленчука, спомага за премахването на мастни натрупвания и за превръщането на мазнините в енергия при процесите на обмяна на веществата. Доказано намалява концентрацията на LDL-холестерол и на триглицериди, като повишава концентрацията на HDL-холестерол в кръвта (с 9 до 25%).
– Диалилсулфидите (серните съединения) са с изразени противогъбични и антибактериални свойства. Особено ефективни са при грипните заболявания, причинени от Candida albikans. Тези съединения защитават организма от свободните радикали, като по този начин превръщат чесъна в мощен антиоксидант, а също така и понижават кръвното налягане.
– Германий и селен – микроелементи, които спомагат за подсилване на имунната система.
– Особено подходящ при различни белодробни заболявания (например бронхити).
– Чесънът допринася за бързото зарастване на раните.
– При диабетиците системната употреба на чесън намалява нивото на захар в кръвта и стимулира обмяната на вещества в организма.
– Чесънът предотвратява преждевременните старчески промени – укрепва организма в напреднала възраст.
– Допринася за поддържане на жизнения тонус и общото здраве на организма.
– Подпомага лечението на алопеция (косопад).
– Екстракт от чесън подпомага лечението на менингит.

Domashna chesnova tinktura

Необходими продукти за чесновата тинктура:

1 кафена чаша начукан чесън
2 кафени чаши ракия (най-добре силна домашна), водка, спирт или чист и по възможност домашен ябълков оцет (ако се прилага на малки деца)

Как да си я приготвим?

Начукайте в дървено или каменно хаванче чесъна (нарязването му не е подходящо, поради контакта с метал … освен ако не използвате керамичен нож, но все пак хаванчето е по-подходящия избор за запазване на полезните активни вещества и последващото им извличане).
В измит и подсушен буркан сложете приготвения чесън и залейте с ракия – около 50-60 С (или водка, оцет) – като за 1 чаша чесън са необходими 2 чаши ракия/водка/оцет.
Затворете буркана здраво. Разклащайте го всеки ден в продължение на 2 седмици, след което прецедете сместа през марля.
Добре е тинктурата да се съхранява в тъмно стъклено шише (или шишенца) в хладилник или на някое друго хладно и тъмно място. Може да си пресипвате по малко количество в шишенца с капкомер, за да ви е по-удобно дозирането.

Domashna chesnova tinktura

При какви случаи може да се прилага?

Чесновата тинктура има силни антисептични свойства и може да се използва като лекарство против вируси, грип, настинка, стрептококи, респираторни заболявания (включително бронхит и пневмония), високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците, възпаление на синусите и ушите, диабет, рак (притежава изразени противотуморни свойства), понижава се съсирването на кръв и образуването на тромби, намалява нивото на кръвната захар, стимулира обмяната на веществата, подпомага възстановяване работата на дебелото черво …

Може да се прилага както вътрешно, така и външно.
Важно е шишенцето да се разклаща няколко пъти преди употреба, за да може течността да е добре хомогенизирана.

Вътрешна употреба:

За възрастни – по 15 капки 3 пъти на ден, когато има болестно състояние.
За превенция – 15 капки вечер.
Капките може да се добавят към чиста вода (изворна), билков чай, зеленчуков сок. Препоръчително е да се приемат на гладно около 15-30 мин преди или около 2 часа след хранене.

Външна употреба:

Прилагат се при лечение на микози/рани по кожата, като може течността да се нанася директно без разреждане, но все пак зависи от степента на кожния проблем. Едновременно с мазането е добре да се комбинира и с вътрешен прием, за да се помогне на организма в оздравителния процес или в освобождаването на вътрешното замърсяване довело до появата на кожния проблем.

Domashna chesnova tinktura

Кога не е препоръчително да прилагаме тинктурата?

Не е желателно да се прилага при увеличена стомашна секреция, заболявания на черния дроб, жлъчката и бъбреците, при бременност и кърмене. А също така и при хора с алергия към някоя от съставките на чесъна, защото това може да доведе до алергична реакция с последствия като свръхчувствителност, затруднено дишане. В подобни случаи може да се приложи маслен извлек направен от няколко скилидки накиснати в малко количество зехтин за около една-две седмици.

Domashna chesnova tinktura

Бъдете осъзнати в Пътя към придобиване на истинско здраве 🙂


Полезна статия свързана с чесъна: Антивирусна комбинация – гореща вода, лимонов сок, чесън и мед 😉


Използвани източници за полезните свойства и състав на чесъна:
http://www.bb-team.org/
http://bg.wikipedia.org/
http://magicaura.com/
http://gotvach.bg/

Limon, chesun i med :)
Напитки Целебни съвети

Антивирусна комбинация – гореща вода, лимонов сок, чесън и мед ;)

Тази рецепта дава невероятни резултати при много случаи, в които искаме да подпомогнем активизацията на силите на организма ни в справянето му с различни болестни състояния, за освобождаване от токсини и шлаки. Съчетани са изключително мощни средства като горещата вода, лимона, чесъна и меда. Бъдете здрави 🙂 … но все пак ако усетите, че имате […]

Прочети още »
Целебни съвети

3 в 1 – мед, пчелен прашец и пчелно млечице

… очаквано добра комбинация Тази рецепта е подходяща за подсилване на имунната система, за цялостно обновяване и зареждане с енергия и сила. Необходими съставки : мед ( истински течен ) – 1 кг. пчелен прашец – 200 гр. пчелно млечице – 10 гр. Смесете продуктите в широк и удобен за разбъркване стъклен, керамичен или глинен […]

Прочети още »
maslinovo durvo
Целебни съвети

Биостимулаторите – възбудители на живот и здраве

Под въздействието на различни причини човек се подлага на риска да „измени на себе си“, да урони здравето си. Растителните биостимулатори го предпазват от това, като “ тъкмо навреме “ (тоест почти всекидневно) усилват жизнеността и тонуса в човешкото тяло, повишават прага на изменения, които могат да доведат до болести. Биостимулаторите са много препоръчвани от […]

Прочети още »