3 в 1 – мед, пчелен прашец и пчелно млечице

… очаквано добра комбинация

Тази рецепта е подходяща за подсилване на имунната система, за цялостно обновяване и зареждане с енергия и сила.


Необходими съставки :

мед ( истински течен ) – 1 кг.
пчелен прашец – 200 гр.
пчелно млечице – 10 гр.

med, pchelen prashec i pchelno mlechice - 2ri den

Смесете продуктите в широк и удобен за разбъркване стъклен, керамичен или глинен съд и използвайте дървена лъжица ( по възможност не си служете с метални съдове и прибори ). Препоръката ми е да си набавите истински течен пчелен мед. Причината е, че в процеса на разтваряне на пчелния прашец сместа много се сгъстява и ако ползвате твърд мед може да не се получи хомогенна смес и да останат неразтворени зрънца прашец. Добре е всеки ден да разбърквате по няколко пъти сместа, но се заредете с търпение, защото тя ще бъде готова след около 10 дни. Това зависи от стайната температура, при която я приготвяте, по колко пъти на ден я бъркате и колко течен е медът ви. Съхранението на готовата лечебна комбинация също е добре да бъде при стайна температура.

med, pchelen prashec i pchelno mlechice - 2ri den
Дозировка:

По 1 с.л. 3 пъти на ден преди ядене
Ако стомахът ви е много чувствителен, намалете дозата на 1 ч.л. 3 пъти на ден; на малки деца може да давате по 1 ч.л. сутрин и вечер.

Пчелният прашец е продукт, който ако се консумира без правилно разтваряне, не може да се извлекат повечето полезни хранителни вещества от него. Не се препоръчва начукване, смилане с мелачки и миксери, разтваряне на прашеца във вода. Това води до намаляване на силата на въздействие на продукта поради окисляване на част от съставките му.

med, pchelen prashec i pchelno mlechice - gotova kombinaciq

При правилното разтваряне на прашеца трябва да настъпи млечно-кисела ферментация. А най-добрият начин за това е да се ползва мед, но се изисква време и разбъркване на сместа.
Комбинацията от мед, пчелен прашец и пчелно млечице е силна и подхранваща организма, но не трябва да се прекалява. Даденото количество е достатъчно за един човек и не трябва да се прилага повече от 2 пъти на година ( разпределени през няколко месеца – например пролет и есен ).

Употребявайте с удоволствие и мярка 🙂

10 thoughts on “3 в 1 – мед, пчелен прашец и пчелно млечице

 1. Г-н Иван Лазаров, Моля Ви не пишете за втечняване на меда в микровълнова фурна. Все пак доста хора са си изхвърлили тези вредни уреди, а за тези които все още ги използват, нека поне меда си не развалят там.

  Ако прашецът е пресен а не сушен се засилва многократно действието на продукта.

 2. Ето от къде можете да си купите качествени пчелни продукти, направо от производителя. Това е нашата семейна ферма с над 300 пчелни семейства. Държим на качеството на продуктите и на клиентите си! http://beemelissa.alle.bg/

 3. Не съм съгласна с казаното от Иван Лазаров, че постоянно течен е медът, смесен с вода или глюкоза, или и двете. При смесване с вода медът много бързо ферментира и престава да бъде мед. Медът е полизахарид и скоростта на кристализацията му зависи от съотношението глюкоза:фруктоза, което за различните сортове е различно. Именно глюкозата е компонента, който предизвиква по-бързото кристализиране на меда. Колкото по-голям е делът на фруктозата, толкова по-бавно кристализира медът. Наличието на фруктоза намалява гликемичният индекс на меда и той става годен за консумация от диабетици /в умерени количества, разбира се/. Сортове мед с високо съдържание на фруктоза са акациевият и кестеновият мед, които могат да не крастализират до 2 години след изваждането им от питите.. Обратно, медове с високо съдържание на глюкоза са рапичният /кристализира до седмица след изваждането му/ и слънчогледовия мед. За да запазят мед , който не е от посочените сортове, течен през цялата година, търговците прибягват до пастьоризацията му – нагряване над 60 градуса С, при което в него не остават никакви полезни вещества и той по нищо не се различава от обикновената захар, или добавят фруктоза, именно за да обърнат съотношението в полза на фруктозата и да го запазят течен по-дълго време. Обратно, търговците по пазарите, които знаят за общоприетото схващане, че „само кристализиралият мед е истински“, добавят към разни захарни разтвори с добавка на малко мед /който служи за инвертиране на захарния сироп, с други думи казано, нещо като „мая“ / глюкозен разтвор, с който предизвикват кристализация . Извинете ме за репликата, но надявам се, ще бъде полезно за всички, четящи форума. Занимавам се професионално с пчеларство от 15 години.

 4. Истинския пчелен мед се доказва само лабораторно.
  В никакъв случай истинския пчелен мед не е задължително да е течен.Той е такъв само в горещите месеци.Като застудее и през зимата истинският мед кристализира и се втъврдява.
  Целогодишно /постоянно/течен е медът който е смесен с вода,или глюкоза,или и двете.Най сигурното визуално доказателство,че един мед е истински,е той да е кристализирав ,твърд.Втечнява се на водна баня или в микровълнова фурна на режим размразяване или на по-ниска степен на нагряване.Идеалната температура за втечняване е 35 градуса-става бавно,продължително.Изисква трпение.

 5. Здравейте, разбирам, че докато трае ферментацията (10 дни) сместа се съхранява при стайна температура. След като вече е готова остава ли на стайна или се мести в хладилника?
  Благодаря предварително.

  1. Сместа не е задължително да се съхранява в хладилник след като вече е напълно хомогенизирана. А и е по-добре това, което приемаш да е със стайна температура, за да може по-добре да се усвои и да не трябва организма ти да губи енергия, докато го загрява до телесна температура. Важното е, там където сложиш съда със сместа да не се огрява от слънцето. Може да е на светло, но да няма пряка слънчева светлина.
   🙂

 6. Мила Ками! Някъде бях чела, че пчелното млечице и прашец трябва да се съхраняват при определени условия, за да не загубят полезните си качества. Т.е. не е добре да ги купуваме от случайни места. От съде си ги набавяш ти? И как наистина е добре да ги съхраняваме, когато все още не са зартворени в меда?

  1. Светле, наистина купуването и съхранението са изключително важни. Накратко мога да кажа, че ги съхранявам в хладилник до 3-4 месеца. А ето го и по-дългото обяснение 🙂 :
   Пчелното млечице трябва да се съхранява в добре затворен съд (шишенце) в хладилник при температура от -2 до -5 °С и по този начин запазва качествата си до около 6 месеца. Намерих източник, в който се казва, че ако се съхранява при температура от -15 до -18 °С, то годността се удължава на 1 год. А пчелния прашец е добре да е в плътно затворен найлонов плик или плътно затварящ се съд и също да се съхранява в хладилник при температура от 4 от -10 °С, като ценните му качества се запазват най-добре също до 6 месеца и колкото повече време минава, толкова вероятността от ферментиране, плесенясване, загуба на полезните вещества се увеличава.
   Купувам пчелни продукти само от медари производители, сигурни, проверени и препоръчани места, от приятели, които произвеждат истински и чист мед. В центъра има един пчеларски магазин, от който от години си взимам някои продукти и съм доста доволна. Намира се на ул. Цар Симеон 92 (близо до Женския пазар).
   Желая ти много медено-сладки дни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Limon, chesun i med :)
Напитки Целебни съвети

Антивирусна комбинация – гореща вода, лимонов сок, чесън и мед ;)

Тази рецепта дава невероятни резултати при много случаи, в които искаме да подпомогнем активизацията на силите на организма ни в справянето му с различни болестни състояния, за освобождаване от токсини и шлаки. Съчетани са изключително мощни средства като горещата вода, лимона, чесъна и меда. Бъдете здрави 🙂 … но все пак ако усетите, че имате […]

Прочети още »
Domashna chesnova tinktura
Целебни съвети

Домашна чеснова тинктура

Чесънът се смята, че притежава магични свойства, включително и способността да отблъсква вампири и зли същества. Той е ценен от дълбока древност и е прилаган при лечението на най-различни болестни състояния. Той е богат на витамини В1, В2, B6 (подпомагащ регулирането на хормоните в организма), витамини А и С, както и на протеини, минералите – […]

Прочети още »
maslinovo durvo
Целебни съвети

Биостимулаторите – възбудители на живот и здраве

Под въздействието на различни причини човек се подлага на риска да „измени на себе си“, да урони здравето си. Растителните биостимулатори го предпазват от това, като “ тъкмо навреме “ (тоест почти всекидневно) усилват жизнеността и тонуса в човешкото тяло, повишават прага на изменения, които могат да доведат до болести. Биостимулаторите са много препоръчвани от […]

Прочети още »